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SYLLABUS: A national professional association, which is incorporated, but
not sited in Ohio, may accept from a member on behalf of its
Ohio affiliated association, a single check constituting multiple
payments to the Federal and State associations, which check
combines association dues payments with contributions to their
related Political Action Committees (PACs). Further, the
national professional association may then make a single
disbursement to the Trustee of the Ohio association by
subsequently disbursing funds for multiple Ohio state members
in one negotiable instrument, again for multiple purposes (dues
and PAC contributions). All of this will be in compliance with
R.C. §3599.031 and Ohio Administrative Code §111-5-19.
Finally, the term “members” as used in R.C. §3599.03 is
intended to refer to persons affiliated with a labor union and
has no corresponding use that can be attributed to anyone
affiliated with a corporation for the purposes of R.C. §3599.03.

TO: Susan J. Kyte, Esq.
You have requested an advisory opinion on the following issues:

Can a national professional association, which is incorporated,
but not sited in Ohio, accept on behalf of its Ohio affiliated
association, a single check from a member constituting multiple
payments to the Federal and State associations, which check
combines association dues payments with contributions to their
related Political Action Committees (PACs)?
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If so, can the national professional association then make a
single disbursement to the Ohio association by subsequently
disbursing funds for multiple Ohio state members in one
negotiable instrument, again for multiple purposes (dues and
PAC contributions)?

Please define the term “members” as used in Ohio Revised
Code §3599.03(A)?

In reviewing your request letter, it is apparent that the difference from the issue
to which the Commission responded in Advisory Opinion 96ELC-13 on
December 3, 1996, and the issue in this advisory opinion request, is that there is
an additional layer of administrative responsibility and movement of moneys in
this scenario. That being the case, the scenario as outlined within your request
letter is similar enough to the previous situation that it is acceptable and
appropriate as a means of properly complying with the provisions of R.C.
§3599.031 and Ohio Administrative Code §111-5-19.

As was the case at the time the Commission issued its previous advisory
opinion, the critical elements in approving this payment mechanism remain the
same. First, there must be full disclosure of the identity of the actual donor of
the PAC contribution in the PAC’s campaign finance report. Second, the
moneys must be handled by a separate and autonomous trustee or collecting
agent that does not act as a director or officer of the association or the PAC that
is the final destination for the contributions. The intricate scenario in the case
before us fulfills each of these requirements.

You indicate in your request letter that throughout this process, the identity of
the payor of the PAC contribution and the dues is strictly maintained. As long
as this first critical element of the scenario is satisfied, the requirements of R.C.
§3599.031 will be met. With this information, the Ohio PAC will be able to
accurately include on its campaign finance report, when filed with the Secretary
of State, all of the required information of its contributors: name and address;
the amount of the contribution; and the date of the contribution.

In addition, as long as the Ohio PAC continues to accept the payments through
the existing trustee arrangement, as approved in the Commission’s prior
Advisory Opinion letter, this method of receiving payments continues to meet
with the intent of the statute as well as the intent of the administrative rule. The
national association merely acts as an additional trustee, in effect, when it
receives the funds and subsequently forwards those funds to the Ohio
association’s trustee.



In response to the final question submitted as a part of this advisory opinion
request, the answer can be deduced by reviewing the language in the previous
version of R.C. §3599.03(A) prior to the changes which were included in
Amended Substitute Senate Bill 8 (SB8) of the 121st General Assembly. Prior
to the SB8 changes to R.C. §3599.03(A) in 1995, the term “members” was not
included in this division. After the changes, the division was rewritten to
impose the same limitations that had been placed on the use of corporate funds
to labor union funds. In doing so, it became necessary to include certain
phrasing which placed those reciprocal restrictions on labor unions and union
“members”. The term “members” was intended to identify those persons
affiliated with labor unions. It has no corresponding use that can be attributed
to anyone affiliated with a corporation for purposes of R.C. §3599.03(A).

Before concluding this advisory opinion, it is important to note the decision of
the 10" District Court of Appeals in U.A.W., Local 1112 v. Philomena (Ohio
App. 10 Dist. 1998) 121 Ohio App.3d 760, 700 N.E.2d 936. That decision
overturned certain provisions in R.C. §3599.03 and §3599.031 as these sections
applied to labor unions. As an outgrowth of that decision, some of the
provisions applied to labor unions are no longer applicable, and the
administrative rule, O.A.C. §111-5-19, may be unconstitutional and not
applicable, as it relates to labor unions. Nevertheless, a decision as to the
constitutionality or applicability of such a rule is not within the purview of this
Commission. Therefore, the office of the Secretary of State may desire to
review the efficacy of this rule and its current applicability, and determine
whether further application of this rule is appropriate.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that a national professional association, which is incorporated, but not
sited in Ohio, may accept from a member on behalf of its Ohio affiliated
association, a single check constituting multiple payments to the Federal and
State associations, which check combines association dues payments with
contributions to their related Political Action Committees (PACs). Further, the
national professional association may then make a single disbursement to the
Trustee of the Ohio association by subsequently disbursing funds for multiple
Ohio state members in one negotiable instrument, again for multiple purposes
(dues and PAC contributions). All of this will be in compliance with R.C.
§3599.031 and O.A.C. §111-5-19.
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Finally, the term “members” as used in R.C. §3599.03(A) is intended to refer
to persons affiliated with a labor union and has no corresponding use that can be
attributed to anyone affiliated with a corporation for the purposes of R.C.
§3599.03(A).

Chairman



