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SYLLABUS: It is permissible for the Political Contributing Entity of a union
to receive moneys from the union’s general operating account,
which is generated by dues money, even though the majority of
the money in the account was generated by dues paid by union
members who reside in Pennsylvania, rather than Ohio, as long
as each contributor is properly identified as outlined in R.C.
§3517.10(B)(4) and R.C. §3517.10(L).

TO: The Operating Engineers, Local No. 66, District 2
You have requested an advisory opinion on the following issues:

Is it permissible for the Political Contributing Entity of the
union to receive moneys from the union’s general operating
account, which is generated by dues money, even though the
majority of the money in the account was generated by dues

paid by union members who reside in Pennsylvania, rather than
Ohio?

Ohio Revised Code §3517.01(B)(21) defines a Political Contributing Entity
(PCE) as an

... entity, including a ... labor organization, that may lawfully
make contributions and expenditures and that is not an individual
or a political action committee, continuing association, campaign
committee, political party, legislative campaign fund, designated
state campaign committee, or state candidate fund.

As with all political organizations in the state of Ohio, including a PCE, R.C.

§3517.10 states the schedule for and the parameters regarding the filing of
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campaign finance reports in the state of Ohio, including all of the information
which must be included in a campaign finance report pertaining to
contributions.
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R.C. §3517.01(B)(5) defines a contribution as a

... a loan, gift, deposit, forgiveness of indebtedness, donation,
advance, payment, transfer of funds or transfer of anything of
value including a transfer of funds from an inter vivos or
testamentary trust or decedent’s estate, and the payment by any
person other than the person to whom the services are rendered
for the personal services of another person, which contribution is
made, received, or used for the purpose of influencing the results
of an election.

As it pertains to a PCE, R.C. §3517.10(L) states the manner in which such a
PCE must list contributor information on its reports which reflect accumulated
contributions “from the dues, membership fees, or other assessments of its
members,” as is the case here. While the definition of a PCE identifies the
persons from which such a PCE may receive contributions which includes the
members of a labor organization, the other definitions at issue in this situation
do not limit contributors to only persons within the state of Ohio. Since there is
no such limit in the statutory language, a PCE is not limited in receiving
contributions when its membership crosses state lines. As long as each
contributor is properly identified as outlined in R.C. §3517.10(B)(4) and R.C.
§3517.10(L), there is no requirement that contributors are merely from within
the boundaries of the state of Ohio

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that it is permissible for the Political Contributing Entity of a union to
receive moneys from the union’s general operating account, which is generated
by dues money, even though the majority of the money in the account was
generated by dues paid by union members who reside in Pennsylvania, rather
than Ohio, as long as each contributor is properly identified as required by R.C.

§3517.10(B)(4) and R.C. §3517.10(L).
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