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May 25, 2000

OHIO ELECTIONS COMMISSION

Advisory Opinion
2000ELC-03

SYLLABUS: It is not permissible for the Harmon for Congress Committee to
lawfully produce and distribute campaign materials that
describe the candidate as an “Independent Republican.”
Further, you are limited to using the term “Independent”
without the additional identifier “Republican.”

TO: Phillip L. Harmon
You have requested an advisory opinion on the following issues:

May the Harmon for Congress Committee lawfully produce
campaign materials that describe [the candidate] as an
“Independent Republican?” May I refer to myself in that way
in public statements or am I limited to using the term
“Independent?”

Ohio Revised Code §3517.21(B) states that a person cannot make a false
statement in any campaign materials used during a campaign for nomination or
election to public office. R. C. §3517.153(A) et seq., confers on the Ohio
Elections Commissions the statutory authority to determine if and when a
violation of R. C. §3517.21(B) has occurred. In order for the Commission to
make a finding in such a case, the Commission must determine that the evidence
shows by the iegal standard of clear and convincing evidence that such a
statement is false.

In the situation that is the basis of this advisory opinion request, you assert that
you desire to identify yourself as an “Independent Republican.” In order for
the Commissicn to make a finding against you if such a matter were to be
brought before the Commission, it would be required to determine that such a
statement was made either knowing the information to be false or with reckless
disregard for the truth.
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You state in your letter to the Commission that you initially filed a Declaration
of Candidacy to run in the primary election on the Republican ballot for
nomination in the 12® Congressional district in the state of Ohio. Prior to the
primary election, you timely withdrew from that contest and subsequently
submitted a Nominating Petition and Statement of Candidacy to run as an
independent candidate for the same Congressional seat. You have therefore
chosen to run as an Independent in the upcoming November general election
and not as a Republican.

R. C. §3517.21(B)(1) proscribes the use of any language in campaign materials
that

knowingly and with intent to affect the outcome of such
campaign ... (u)se the title of an office not currently held by a
candidate in a manner that implies that the candidate does
currently hold that office ... (Emphasis added)

While the question at issue here does not involve a candidate who is implying
that he holds an office, the Commission relies on this section because it believes
that the language you propose to use in your campaign materials is similar to the
types of statements which R. C. §3517.21(B)(1) is intended to prohibit. With
knowing intent, you would be using a phrase in your campaign materials which
asserts a false implication. In our electoral system there are those who have a
party affiliation, such as Republican, Democrat, or Natural Law, and those who
are not affiliated with a party and appear on the ballot as Independent
candidates. There is no such party affiliation as an Independent Republican and
any implication that there is such would be improper.

The statement which you consider using implies that a candidate has received
the endorsement, and the primary election vote, of the Republican party. It is
this Commission’s considered opinion that the use of the term “Republican” in
such a context would be unacceptable. When your name appears on the ballot,
it will not appear as “Independent Republican.”

Further, this Commission also relies on the wording of R. C. §3517.01(A) in
support of its decision. This section, which states the parameters for obtaining
party status for any group of like-minded voters wishing to obtain such
identification, contains the following phrase:

No such group of electors shall assume a name or designation
that is similar, ... to that of an existing political party as to
confuse or mislead the voters at an election. (Emphasis added.)
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Any attempt by you to create confusion as to the identification of your party
status would be akin to the potential confusion that a similar name to an existing
political party would create. Therefore, this Commission believes that any use
by you of the phrase “Independent Republican” would cause confusion, and
potentially mislead the voters at an election and would be inappropriate.

R. C. §3517.21(B)(10) states that a candidate cannot

knowingly and with intent to affect the outcome of (an election)
... post, publish, circulate, distribute, or otherwise disseminate a
false statement concerning a candidate, either knowing the same
to be false or with reckless disregard of whether it was false or
not, if the statement is designed to promote the election,
nomination, or defeat of the candidate

It is the belief of this Commission that your use of the phrase “Independent
Republican” as a title, or as a statement intended to identify yourself in the 12®
Congressional District election, would be a false statement made either knowing
the statement to be false or with reckless disregard that the statement was false,
pursuant to R. C. §3517.155(D)(1) and R. C. §3517.21(B)(10). And while this
particular circumstance involves the phrase “Independent Republican,” this
opinion is intended to apply regardless of the name of the party included in the
phrase.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that it is not permissible for the Harmon for Congress Committee to
lawfully produce and distribute campaign materials that describe the candidate
as an “Independent Republican.” Further, you are limited to using the term
“Independent” without the additional identifier “Republican.”

Sincerely,

Alphonse P. Cincione
Chairman



