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SYLLABUS: Campaign materials may not use the term “re-elect” to a specific district 
number, even when used by an incumbent candidate who has been 
previously elected to the General Assembly, unless the General Assembly 
district to which the candidate seeks election has the same lines and the 
same number as the previous district. 

 
TO: Larry Householder 
 Speaker 
 Ohio House of Representatives 
 
You have requested advisory opinions on the following issues: 

 
 Can an incumbent candidate for the General Assembly use the 

term “re-elect” in campaign materials when the district to 
which he seeks election has been renumbered? 

 
 In the previous advisory opinion issued by this Commission, 2002ELC-01, this 

Commission responded to a similar question in regards to an incumbent 
officeholder using the term “re-elect”.  In that situation, however, there was no 
reference made to the district being renumbered.  In this situation, along with 
the district lines being altered, the advisory opinion request asks that the 
Commission clarify the use of the term “re-elect” in consideration of the fact 
that the 99 House districts have been renumbered. 

 
 Again, the use of the term “re-elect” is limited by Ohio Revised Code 

§3517.21(B)(1).  That sub-division holds as follows: 
 
 (n)o person, during the course of any campaign for 

nomination or election to public office ..., by means of 
campaign materials, ... shall knowingly and with intent to 
affect the outcome of such campaign ... use the term "re-
elect" when the candidate has never been elected at a 
primary, general, or special election to the office for 
which he or she is a candidate. 

 
 The restrictions in the statute focus on the statements included in the materials  
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 used by the candidate and the manner in which it portrays the candidate’s 

position.  If the candidate’s campaign materials make a specific reference to the 
House, or Senate, district number in which the candidate was previously 
elected, it is improper to use the term “re-elect” unless the candidate is seeking 
the same seat in the General Assembly with the same district number and the 
same district lines.  In other words, even if the incumbent candidate was elected 
to the position in a previous election in “District 1”, he or she may not use the 
term “re-elect” to “District 1”, unless the candidate is running for re-election to 
the “District 1” seat and all aspects of the district are the same, including the 
district lines. 

 
 To support such a holding, the Commission relies on the concluding phrase in 

R.C. §3517.21(B)(1) which states that it is improper to use the term “re-elect” 
when “the candidate has never been elected at a primary, general, or special 
election to the office for which he or she is a candidate.” (Emphasis added).  
In such a situation as stated above, once a change is made to the district lines, 
even if it retains the same district number, it is a different district.  It cannot be 
said that the candidate was previously elected “to the office for which he or she 
is a candidate.”  Under such circumstances, it is improper for a candidate for a 
seat in the general assembly to use the term “re-elect” to a specific district 
number in a district in which the lines have changed, even when the district 
number remains the same. 

 
 Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so 

advised, that campaign materials may not use the term “re-elect” to a specific 
district number, even when used by an incumbent candidate who has been 
previously elected to the General Assembly, unless the General Assembly 
district to which the candidate seeks election has the same lines and the same 
number as the previous district. 

 
       Sincerely, 
 
 
       Judith Sheerer 
       Chairman 


