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SYLLABUS: A judicial candidate, who previously loaned money to his campaign 
committee in 1990, and his wife, will not be allowed to collect interest on 
these two existing loans. 

 
TO: Janice O’Malley 
 Senior Clerk 
 Cuyahoga County Board of Elections 
 
You have requested advisory opinions on the following issues: 

 
 Can a judicial candidate and his wife who previously loaned his 

campaign committee in 1990 be allowed to collect interest on 
these two existing loans? 

 
 A contribution is defined in Ohio Revised Code §3517.01(B)(5) as  
 
 a loan, gift, deposit, forgiveness of indebtedness, 

donation, advance, payment, transfer of funds or transfer 
of anything of value … and the payment by any person 
other than the person to whom the services are rendered 
for the personal services of another person, which 
contribution is made, received, or used for the purpose of 
influencing the results of an election. [emphasis added] 

 
 The contributions received by a campaign committee may only be used for 

particular purposes.  This Commission has issued numerous opinions on the 
nature of campaign expenditures and the propriety of those expenditures.  On a 
myriad of occasions, this Commission has applied the provisions of R.C. 
§3517.13(O), §3517.13(P) and §3517.13(Q) to certain campaign expenditures in 
an effort to clarify the types of expenditures for which a campaign committee 
may use its funds.  The application of these provision is appropriate in the case 
before us. 

 
 R.C. §3517.13(O) places certain limits on the beneficiary of a campaign 

committee.  Essentially, the beneficiary of the campaign fund (i.e. the 
candidate) may only be reimbursed for legitimate and verifiable, ordinary and  
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 necessary prior campaign expenses.  In previous advisory opinions this 

Commission defined the terms “legitimate and verifiable, ordinary and 
necessary” for use in describing proper campaign expenditures.  The 
Commission has continued to rely on those definitions.  In this instance, 
however, the Commission looks to the first paragraph of R.C. §3517.13(O) for 
assistance in responding to this question.  The language in the first paragraph of 
this division states that  

 
 … no beneficiary of a campaign fund or other person shall 

convert for personal use, and no person shall knowingly 
give to a beneficiary of a campaign fund or any other 
person, for the beneficiary's or any other person's 
personal use, anything of value from the beneficiary's 
campaign fund … 

 
 The terms in this section of law limit the ability of a “beneficiary of a campaign 

fund” or “any other person” from using campaign funds for their own benefit.  
Campaign funds are to be used for campaign purposes only and not for personal 
use.  Those funds are to be used “for the purpose of influencing the results of an 
election” and not for the personal benefit of the candidate or any other person. 

 
 In this situation, the candidate and his wife loaned  money to his own campaign 

committee.  It is this Commission’s belief that a candidate receiving interest 
payments on a loan, made to his or her own campaign committee, is personally 
benefiting from the campaign fund.  As stated previously, a loan is defined as a 
contribution.  If a candidate makes a contribution to his or her own campaign 
committee, the candidate is doing so to assist the campaign and “for the purpose 
of influencing the results of an election.”  Merely calling a personal contribution 
a loan does not sufficiently change the characteristics of the  

 contribution to such an extent that the candidate, or any other person, can 
receive interest for making this contribution. 

 
 Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so 

advised, that a judicial candidate and his wife, who previously loaned money to 
his campaign committee in 1990, will not be allowed to collect interest on these 
two existing loans. 

  
 
       Sincerely, 
 
 
       Judith Sheerer 
       Chairman 


