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SYLLABUS: A candidate’s campaign account may be used to host a retirement party 
for the candidate at the conclusion of the candidate’s term of office. 

 
TO: Hon. Judge Nodine Miller 
 Franklin County Court of Common Pleas 
 
You have requested an advisory opinion on the following issue: 

 
 Can a candidate’s campaign account be used to host a 

retirement party for the candidate at the conclusion of the 
candidate’s term of office? 

 
 Ohio Elections Commission Advisory Opinion No. 87-4 was the first time in 

which the Commission interpreted the words, legitimate, verifiable, ordinary 
and necessary, that are the key elements for determining the propriety of certain 
expenditures from a campaign fund.  The Commission followed the issuance of 
this opinion with Advisory Opinion 87-13, which relies on the definitions 
established in 87-4 and established a “but-for” test to help determine the proper 
relationship between a candidate\officeholder and a campaign expense.  The 
Commission’s “but-for” test for such expenditures, states that “but for the fact 
that he/she is a candidate or officeholder, would he/she be making such an 
expenditure?” 

 
 Included in the list of items identified as proper campaign expenditures, and 

apropos to this response, are gifts to employees for special events, such as 
retirements, as well as Christmas parties and inauguration parties.  These items 
are germane to this request as they identify certain types of expenditures which 
are closely related to the retirement party identified in your request.  In allowing 
for the use of campaign funds for retirement gifts and Christmas parties for 
employees, the Commission said that such expenses “bear a rational 
relationship, to the duties of an officeholder” and “foster good employer-
employee relationships.”  As to an inauguration party, the Commission stated 
that the costs of an inauguration party are “clearly related to being a candidate 
or the duties of an officeholder.” 



 2004ELC-03         Page 2 
 

 When applying the elements of these opinions to your situation, the Commission 
believes that the retirement party which you are planning comports with the 
parameters identified in Advisory Opinion No. 87-13.  With your long tenure on 
the court, it is understandable that you would want to host a party for your 
supporters.  Such an event would sustain the good relationships with employees 
and the goodwill of supporters that is valuable to any candidate and 
officeholder, even in retirement. 

 
 Considering the persons that you have indicated you intend to invite, it is readily 

apparent that “but-for” the fact that you have been both a candidate and a judge 
of the Common Pleas Court, you would not otherwise host such an event.  In 
consideration for their efforts, however, you intend to host a party on the 
occasion of your retirement for “staff and court personnel” who have made non-
monetary contributions and “friends and lawyers” who have supplied monetary 
support, and for whom you desire to express your appreciation.  Such an 
expenditure is consistent with the parameters that the Commission established 
when it adopted advisory opinions 87-4 and 87-13. 

 
 Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so 

advised, that a candidate’s campaign account may be used to host a retirement 
party for the candidate at the conclusion of the candidate’s term of office. 

 
  
       Sincerely, 
 
 
       William Booth 
       Chairman 
 


