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SYLLABUS: A candidate in a partisan municipal mayoral election who has submitted a 
statement of candidacy and nominating petition to run as an Independent 
candidate for that office, cannot use terms such as “registered Democrat” 
or “life-long Democrat” in campaign materials.  Any candidate that uses 
such terms which reflect a party identification, is in violation of R.C. 
§3517.21(B)(10) by clear and convincing evidence. 

 
TO:  Jay Williams 
 Candidate for Mayor of Youngstown 
 
You have requested an advisory opinion on the following issue: 

 
 Can a candidate in a partisan municipal mayoral election who 

has submitted a statement of candidacy and nominating petition 
to run as an independent candidate for that office, use terms 
such as “registered Democrat” or “life-long Democrat” in 
campaign materials? 

 
 According to your advisory opinion request letter, you are currently a candidate 

for the office of Mayor in the city of Youngstown at the next municipal election.  
This election is a partisan election in which candidates may first seek the 
nomination of their respective political parties.  If a candidate is victorious in the 
primary election and receives the party nomination, that candidate proceeds to 
the general election where it is appropriate to express a party affiliation in any 
campaign materials.  Your letter also indicates that you have chosen to seek the 
mayor’s office as an Independent candidate. 

 
 Ohio Revised Code §3501.01(I) law defines an Independent candidate as  
 
 any candidate who claims not to be affiliated with a political 

party, and whose name has been certified on the office-type ballot 
at a general or special election through the filing of a statement of 
candidacy and nominating petition …  [Emphasis added] 

 
 As is stated in this code section, when a candidate seeks placement on a general 

election ballot the candidate “claims not to be affiliated with a political party …”  
By filing this type of statement of candidacy and nominating petition, you
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 have specifically disavowed an affiliation with a registered political party in 
Ohio. 

 
 The Commission has addressed this issue in a previous case.  Ohio Election 

Case No. 2003E-040 involved a candidate, David P. Reymann, who was 
running  for a city council seat in the city of Akron as an independent candidate.  
Mr. Reymann had previously been a Democratic candidate and was reusing 
signs from an earlier campaign.  The signs included the term “Democrat,” and a 
complaint was filed with the Commission alleging that such use was false.  At 
the conclusion of the hearing in this case, the Commission found that using the 
term “Democrat” on campaign signs, when the person was running as an 
Independent candidate, was a false statement subject to the provisions of R.C. 
§3517.21(B)(10) by clear and convincing evidence. 

 
 As with the finding in the Reymann case, the Commission believes that the 

intended usage reflected in this advisory opinion request would also be a false 
statement, subject to the provisions of the Ohio Revised Code. 

 
 While the Commission acknowledges the requester’s party status based on his 

voting history and claimed party affiliation, the Commission believes it must 
show deference to Ohio’s statutory scheme for party affiliation.  While R.C. 
§3501.01(I) is not within the Commission’s jurisdiction, the Commission must  
interpret R.C. §3517.21(B)(10) in light of this provision.  By filing a statement 
of candidacy and nominating petition to run as an Independent candidate 
pursuant to R.C. §3513.257, and not as a party candidate in a primary election, 
the candidate has affirmatively stated that he or she is foregoing a party 
relationship.  It would be inappropriate for the Commission to interpret Ohio’s 
false statement statute to allow any campaign materials to reflect a partisan 
relationship when a candidate has made such an affirmative declaration that is 
made under penalty of election falsification pursuant to R.C. §3599.36. 

 
 Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so 

advised, that a candidate in a partisan municipal mayoral election who has 
submitted a statement of candidacy and nominating petition to run as an 
independent candidate for that office, cannot use terms such as “registered 
Democrat” or “life-long Democrat” in campaign materials.  Any candidate that 
uses such terms which reflect a party identification, is in violation of R.C. 
§3517.21(B)(10) by clear and convincing evidence. 

 
  
       Sincerely, 
 
 
       Catherine Cunningham 
       Chair 



 


