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SYLLABUS: Campaign contribution limits otherwise applicable to PACs are not 
applicable to affiliated PACs that are properly established under 
Ohio’s campaign finance laws pursuant to R.C. §3517.08 et seq. 

 
To: William M. Todd, Esq. 
 Counsel 
 All Children Matter 
 
You have requested an advisory opinion on a series of questions concerning Ohio 
campaign finance law.  The essential question posed to the Commission is as follows: 
 
 What is the application of Ohio’s contribution limits under Ohio 

Revised Code §3517.102 as they may apply to affiliated Political 
Action Committees (PACs), as that term is defined? 

 
 In your advisory opinion request letter you state that your client, All Children 

Matter, is currently operating affiliated Political Action Committees (PACs) in 
several states, but not in the state of Ohio.  You indicate that All Children 
Matter intends to commence operations in Ohio, but that before doing so you 
seek the Commission’s interpretation of certain provisions in Ohio’s campaign 
finance laws.   You are specifically seeking the Commission’s interpretation of 
R.C. §3517.102(B)(2)(a)(vi), Ohio’s statutory limitation on campaign 
contributions that may be made between PACs.  

 
 This statutory provision directs that no PAC shall make a contribution or 

contributions that aggregate more than ten thousand dollars to another PAC in a 
calendar year.  The provision that is of interest to you, however, goes on to 
hold as follows: 

 
 This division does not apply to a political action committee that 

makes a contribution to a political action committee affiliated with it.  
For purposes of this division, a political action committee is affiliated 
with another political action committee if they are both established, 
financed, maintained, or controlled by, or if they are, the same 
corporation, organization, labor organization, continuing association, 
or other person, including any parent, subsidiary, division, or  
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 department of that corporation, organization, labor organization, 
continuing association, or other person.  [Emphasis Added] 

 
 First, you acknowledge that the anticipated activities of your clients are subject 

to this provision and that for the purposes of Ohio’s campaign finance laws your 
client organizations are to be considered affiliated.  Your basic question is 
primarily directed at whether affiliated PACs are limited in the amount of 
contributions that may be made between them.  The Commission is in accord 
with the statute that there are no limitations on the amounts that can be 
transferred between affiliated PACs, whether from within or outside the state of 
Ohio.  Before contemplating the transfer of funds to the Ohio PAC, however, 
the Commission believes that an out-of-state PAC must file the necessary 
documentation to establish its existence in Ohio. 

 
 Ohio law also recognizes two forms of PACs.  Along with an Ohio PAC as 

defined in R.C. §3517.01(B)(8), Ohio law recognizes the existence of federal 
political committees (federal PACs).  The manner in which these committees 
conduct their activities in Ohio is detailed in Ohio’s campaign finance laws as 
contained in R.C. §3517.08 et seq.  In order to conduct political activities in the 
state of Ohio, a PAC must fall into one of these two categories. 

 
 In discussing the latter, Ohio law is quite clear as to the requirements for the 

manner in which federal PACs can conduct Ohio activities.  R.C. §3517.107(B) 
requires that a federal PAC shall first file “a copy of its most recent federal 
statement of organization,” “(p)rior to making any such contribution, 
expenditure, or independent expenditure …”  R.C. §3517.107(B).  As long as 
the federal statement of organization is filed prior to the federal PAC conducting 
any Ohio activity, it has complied with Ohio law.  Subsequent to the initial 
filing, then, a federal PAC can make contributions and have expenditures.  
Additional filings are required based on the nature of the PAC’s activity, and all 
PAC activity is subject to federal law and the jurisdiction of the Federal 
Elections Commission on the legal principle of the preemption of state law by 
federal law.  Filings made with the state of Ohio in this situation are essentially 
notice type filings that are made merely to reflect a PAC’s Ohio activity. 

 
 The only other type of PAC recognized in Ohio law is an Ohio PAC that files an 

Ohio Designation of Treasurer form and then complies with all of the provisions 
in Ohio’s campaign finance statutes.  Ohio law provides a definition of a PAC in 
R.C.§3517.01(B)(8) as  

 
  … a combination of two or more persons, the primary or major 

purpose of which is to support or oppose any candidate, political 
party, or issue, or to influence the result of any election through 
express advocacy, and that is not a political party, a campaign 
committee, or a legislative campaign fund. 
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 If two or more persons seek to combine to conduct political activities as their 

primary or major purpose in Ohio as is stated above, they must first comply 
with the provisions of R.C. §3517.10(D).  Subdivision (1) of §3517.10(D) holds 
that  

 
 (p)rior to receiving a contribution or making an expenditure, 

every … political action committee … shall appoint a treasurer 
and shall file, on a form prescribed by the secretary of state, a 
designation of that appointment, including the full name and 
address of the treasurer and of the … political action committee 
[Emphasis Added] 

 
 Ohio campaign finance law does not allow for any other type of PAC. 
 
 Therefore, while affiliated PACs are not subject to the statutory limitations on 

contributions under R.C. §3517.102, any contributions made between affiliated 
PACs can only occur between PACs that are already established under Ohio 
law.  If such an affiliated contribution were to come from an existing federal 
PAC, the only requirement would be the filing of the federal Statement of 
Organization with the Secretary of State.  Once that is accomplished, an 
affiliated contribution could be made and any prior activity of the PAC would be 
available with the Federal Elections Commission. 

 
 This would not be the case for an Ohio PAC.  Your request letter indicates that 

All Children Matter has not been previously active in the State of Ohio.  That 
being the case, it would not be possible for an existing All Children Matter PAC 
from another state to file a proper Declaration of Treasurer form with the Ohio 
Secretary of State.  Since an Ohio PAC can have no activity prior to the filing 
of that Designation and due to the PAC’s existence in another state, which 
implies the receipt of contributions and the making of expenditures, any attempt 
to establish an Ohio PAC for an existing out-of-state entity would immediately 
subject the filer to the jurisdiction of the Commission for an untimely filing of a 
Designation of Treasurer. 

 
 Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and 

you are so advised, that the campaign contribution limits otherwise 
applicable to PACs are not applicable to affiliated PACs that are 
properly established under Ohio’s campaign finance laws pursuant to 
R.C. §3517.08 et seq. 

 
      Sincerely, 
 
 
      William Booth 
      Chair 


