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SYLLABUS: A political party may not use monies from the Ohio Political Party 
Fund to pay costs associated with a recognition program for poll 
workers that included a luncheon. 

 
To: Margaret Dillow 
 Treasurer 
 Miami County Democratic Party 
 
You have requested an advisory opinion on a question concerning Ohio campaign 
finance law.  The essential question posed to the Commission is as follows: 
 
 May a political party use monies received from the Ohio Political Party 

Fund to pay costs associated with a recognition program for poll 
workers that included a luncheon? 

 
 In advisory opinion 91-2, the Ohio Elections Commission stated that money 

from the Ohio Political Party Fund (the Fund), established in Ohio Revised 
Code §3517.16, could not be used to pay for expenses associated with a dinner 
to honor persons who have made a “significant contribution” to the political 
party.  The Commission declared that the statutory language contained in R.C. 
§3517.18(A) was to be considered inclusive of all of the reasons for using the 
Fund, and that the only applicable subdivision from this inclusive list that could 
be considered was R.C. §3517.18(A)(3), which states that Fund monies may 
only be expended for “(t)he administration of party fund-raising drives.” 

 
 The rationale expressed by the Commission relied on two elements that the 

Commission could not balance with the provisions of the statute.  First, the 
Commission could not strictly establish that the contributors or volunteers did so 
for a statutorily acceptable purpose, i.e. a non-partisan purpose.  Secondly, the 
Commission determined that the proposed expenditure could not fit the 
definition of “administration” as that term was defined in Advisory Opinion No. 
89-6. 

 
 In Advisory Opinion No. 91-2, the Commission considered the beneficial 

aspects of such a luncheon, but had to acknowledge the statutory limitations.  In 
concluding this opinion, the Commission was recognized that  
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 this expenditure does not relate in any direct way to the 

management or direction of a fund-raising drive.  This would be 
the case even if all of the persons to be honored had made their 
contribution of cash or talents entirely for statutorily approved 
purposes. 

 
 In this situation, unlike that of the circumstances in opinion 91-2, the question as 

to whether the persons attending the luncheon were doing so for a non-partisan 
purpose can be answered in the affirmative.  This luncheon was to honor poll 
workers of both parties for their service to the voters of the county.  Certainly 
no event would appear to more clearly meet the parameters of the provision in 
the statute.  Nevertheless, there is no statutory basis for allowing an expenditure 
such as this, as this expenditure does not relate “to the management or direction 
of a fund-raising drive” as required by R.C. §3517.18(A)(3). 

 
 In Advisory Opinion No. 89-6, the Commission held that an expense for 

“administration” for the purposes of the Fund was one that is  
 
 related to the management of the event, and include compensation 

paid for planning and coordinating the event, office supplies and 
equipment and food, entertainment, decorations, invitations and 
rental of the facility. 

 
 While the situation in this request would appear to be an expense for which the 

Fund was created, the fact that an administrative expense can only be 
reimbursed from the Fund when it is related to a “party fund-raising drive”, as 
stated in the statute, controls the ability to use the Fund.  As with the previous 
factor, because the Commission must analyze any such expenditure in light of 
the provisions of R.C. §3517.18(A)(3), the Commission can find no basis for 
approving such an expenditure until and unless the General Assembly amends 
the provisions of R.C. §3517.18(A) to allow a broader range of activities to fit 
within the approved bases for such expenditures. 

 
 Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and 

you are so advised, that a political party may not use monies from the 
Ohio Political Party Fund to pay costs associated with a recognition 
program for poll workers that included a luncheon. 

 
      Sincerely, 
 
 
      William Booth 
      Chair 


