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You have requested an advisory opinion on the following issue:

Can a retiring candidate’s campaign account be used to pay for
a portrait of the candidate to be placed along with all of the
other prior office holders’ portraits by using a portion of the
remaining funds in the candidate’s campaign committee account
at the conclusion of the candidate’s term of office?

This Commission has issued previous opinions on the propriety of certain
expenditures from the remaining funds contained in a candidate’s campaign
account as the candidate is about to retire from his or her position as the holder
of a public office. The most recently issued opinion on this subject is
2004ELC-03 in which the Commission approved a request from a retiring judge
who wished to utilize the funds remaining in her campaign account to host a
retirement party for supporters of her previous political campaigns and other
persons related to her judicial office.

That opinion made reference to certain previous opinions of the Commission in
which the Commission defined the terms “legitimate and verifiable ordinary and
necessary prior expenses” incurred as a holder of a public office [Advisory
Opinion 87-4] found in Ohio Revised Code §3517.13(0)(2), and identified how
the Commission established a “but-for” test [AO 87-13] that determines the
proper relationship between a candidate\officeholder and a campaign expense.
The Commission’s “but-for” test for such expenditures states that “but for the
fact that he/she is a candidate or officeholder, would he/she be making such an
expenditure?”

In the situation that you describe in your request letter, there are included on the
walls of the Probate Courtroom the portraits of the 21 previous Probate Judges



of Summit County. You desire to have your portrait included with your

predecessors and, in lieu of using any other funding source whether public or
2010ELC-01 Page 2

private, you would like to use the remaining funds in your existing campaign
committee account. These funds are available since you cannot seek office at
the next election as you are barred by statute from serving another judicial term.

Considering the public nature and location of this display, it would seemingly
be appropriate for public money to be used to pay for a portrait such as this.
With public funds being strained across the state, and in this particular situation
with respect to Summit County, due to the overall economic climate in the state
of Ohio, the use of a remaining balance in a campaign account for such an
expenditure would appear to be reasonable. Pertinent to this situation, it is
readily apparent that “but-for” the fact that you have been a judge of the
Summit County Court of Common Pleas, Probate Division, you would not
otherwise have need for such a portrait to be painted and placed on public
display. Such an expenditure is consistent with the parameters that the
Commission established when it adopted advisory opinions 87-4 and 87-13 in
amplification of R.C. §3517.13(0)(2).

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that the remaining funds in a candidate’s campaign account may be
used to pay for a portrait of the candidate at his retirement to be placed along
with other portraits of prior holders of the office.

Sincerely,
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