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To: Donald J. McTigue, Esq.
Counsel

You have requested an advisory opinion on a question concerning Ohio campaign
finance law. The question posed to the Commission is as follows:

May an Ohio political action committee use a portion of its
funds to pay for the services of a registered lobbyist?

A Political Action Committee (PAC) is defined in R.C. §3517.01(B)(8) as

-

... a combination of two or more persons, the primary or major
purpose of which is to support or oppose any candidate, political
party, or issue, or to influence the result of any election through
express advocacy ...

While the Commission has issued eleven advisory opinions concerning PACs,
only one speaks to the issue identified in this advisory opinion request,
Commission Advisory Opinion 94-2. It is helpful in consideration of this
question.

As defined in R.C. §3517.01(B)(1), a campaign committee is

an entity that is formed by a candidate or a combination of two or
more persons authorized by a candidate under section §3517.081
of the Revised Code to receive contributions and make
expenditures and that is legally liable for any debts, contracts, or
expenditures incurred or executed in its name. [Emphasis Added]

In 94-2, the Commission identified a dichotomy in the law between campaign
committees and PACs that created an ambiguity concerning a PAC’s ability to
receive contributions and subsequently expend any funds it receives. As the
opinion generously states, the statutory scheme concerning PAC fund
expenditures is ‘vague’. To relieve this ambiguity, the Commission declared
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that a PAC’s ability to receive contributions and make expenditures was
equivalent to a candidate campaign committee. In establishing these parameters,
the Commission stated

The only way in which PACs can participate in the political
process is if they have authority to coliect and distribute money
... it is necessary to infer that the General Assembly intended to
give [PACs] the same authority ... Accordingly, one must read
into the definition of a PAC the same authority to “receive
contributions and make expenditures” language which lies within
the definition of a campaign committee.

Since the Commission equated PACs and campaign committees as it relates to
contributions and expenditures, it then logically follows that all of the provisions
concerning the expenditure of funds by a campaign committee must also be
applied to PACs. The definition of a contribution, as contained in Ohio Revised
Code §3517.01(B)(6), identifies an expenditure as “the disbursement or use of a
contribution for the purpose of influencing the results of an election or of
making a charitable donation under division (G) of section 3517.08 ...” In 94-2
the Commission relied on the provisions referred to in R. C. §3517.08 to
prohibit the payment of the PAC’s funds to a certain organization, as it was not
one of the 501(c) organizations identified in that division. The Commission did
not, however, refer to certain provisions in R.C. §3517.13, as they were not
applicable to the question posed at that time, but its terms are significant in
responding to this question.

Divisions (O), (P), (Q) and (R) of §3517.13 lay out certain parameters for the
use of campaign committee funds that go beyond “the purpose of influencing the
results of an election” stated in R.C. §3517.01(B}6) and are intended to assure
contributors that funds will be used properly. These provisions allow for the
use of campaign funds to a candidate’s campaign committee for a limited
number of other circumstances. R.C. §3517.13(0) begins this sequence of
provisions by directing that no “beneficiary of a campaign fund ... or other
person shall convert for personal use ... anything of value from the
beneficiary’s campaign fund ...” [Emphasis added]

R.C. §3517.01(B)(11) contains the definition of a "Beneficiary of a campaign
fund”. The term as defined in this provision

means a candidate, a public official or employee for whose
benefit a campaign fund exists, and any other person who has
ever been a candidate or public official or employee and for
whose benefit a campaign fund exists.
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Clearly a candidate campaign committee is established solely for the benefit of
the candidate, and that candidate has a personal interest in the committee and is
precluded from using campaign funds for personal use.

The Commission has authored numerous opinions concerning these provisions
explaining what is (or is not) an authorized expenditure from campaign funds
and what may be considered “for personal use” of the beneficiary. None of the
questions posed in those prior opinions were similar to this request.

In the situation present in this advisory opinion request, there can be no
“beneficiary” as discussed in R.C. §3517.01(B)(11) or in R.C. §3517.13(0),
(P), (Q), and (R). A PAC does not have an individual for whom it is
responsible, as a PAC must be comprised of “two or more persons”. A PAC is
more closely related to an issue, public policy or a philosophy and the PAC’s
interest in this philosophy will often extend well beyond any single election or
any particular activity that would “influence the result of any election”.

While the primary or major purpose of a PAC is required by statute, certainly
the reason that a PAC exists is to affect an issue, public policy or a philosophy.
This philosophical propensity, and the PAC’s ongoing existence beyond a single
election, could easily stand as a basis for a PAC to engage a registered lobbyist
to espouse its particular philosophy after an election to candidates, now office
holders, that would be concerned about this particular issue, public policy or
philosophy. Once the election is over a PAC can be reasonably expected to
continue to espouse the PAC’s philosophy, whether by the two or more persons
coming together as required by the statutory definition of a PAC, or by a
registered lobbyist who is engaged by the “two or more persons” to speak on
behalf of the PAC. There is a logical nexus between the ongoing existence of
the PAC and the possibility of the PAC hiring a registered lobbyist to urge the
PAC’s issue, public policy position or philosophy.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and
you are so advised, that it is permissible for an Ohio political action
committee to use a portion of its funds to pay for the services of a
registered lobbyist.




