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SYLLABUS: The inclusion of the name of the campaign committee in a
conspicuous place is sufficient as a full disclaimer for political
publications and communications when paid for by a campaign
committee, regardless of the language of §3517.20(A)(13) that
mandates the inclusion of additional information no longer contained
in §3517.20(A)(2) and §3517.20(A)(5), as those sections were
amended in HB 487.

To: J. Curtis Mayhew
Campaign Finance Administrator
Office of the Ohio Secretary of State, Jon Husted

You have requested an advisory opinion on a question concerning Ohio campaign
finance law. The question posed to the Commission is as follows:

Does Ohio’s disclaimer statute, Ohio Revised Code §3517.20,
as amended by House Bill 487 of the 129th Ohio General
Assembly, set as a full disclaimer for political publications and
communications, when paid for by a campaign committee, as
simply the words, “Paid for by” followed by the name of the
campaign committee?

The original disclaimer law enacted by the Ohio General Assembly predates the
Ohio Revised Code and has its origins in Ohio’s General Code. Since that time

~ the core of the disclaimer statute has been the identification of a candidate, or a
campaign committee with an appropriate officer, along with a residence or
business address.

Since its inception, the Ohio Elections Commission has had jurisdiction over this
statute. Throughout this time the Commission has always held that the inclusion
of an address as a part of the disclaimer on political material was to, among
other things, allow a citizen who receives or witnesses a political publication or
communication to have the opportunity to proceed to a physical location if
additional information on a candidate or issue was desired as well as knowing
“the connection the persons issuing that material have with their community”
(OEC Advisory Opinion 91-3).
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With the changes incorporated in House Bill 487 of the 129" General Assembly,
the need for the identification of a residence or business address is specifically
removed, but only as it relates to a campaign committee. The obligation on an
individual candidate, or any of the other political organizations that would avail
themselves of the political arena, continues to include a residence or business
address in a political publication or communication.

While enacting these changes in R.C. §3517.20(A)(2) and §3517.20(A)(5),
however, the language of R.C. §3517.20(A)(13) was only slightly altered. This
statutory subdivision now holds that

The disclaimer or identification described in division (A) of this
section, when paid for by a campaign committee, shall be
identified by the words "paid for by" followed by the name of the
campaign committee and the appropriate officer of the
committee, identified by name and title. The identification or
disclaimer may use reasonable abbreviations for common terms
such as "treasurer" or "committee". (Emphasis added).

As the highlighted language shows, this subsection retains an obligation to
include “the appropriate officer” that is deleted in the earlier subsection and it is
this Commission’s obligation to clarify this situation.

It is important to note that the provision in R.C. §3517.20(A)(13) is;the
dependent subsection that is reliant on the previous subsections of this statute,
primarily §3517.20(A)(2) and §3517.20(A)(5). Without these previous
provisions, R.C. §3517.20(A)(13) has no context given that this subsection
specifically refers to ‘(t)he disclaimer or identification described in division (A)
of this section’. The provisions of R.C. §3517.20(A)(2) and §3517.20(A)(5) are
the controlling sections that outline the legal obligations of the political entity
and must control the interpretation of this entire section of Ohio’s election law.

Since the controlling subsection of the statute changed the basic requirements of
the disclaimer by removing the obligation on a campaign committee to include
the additional information that was previously required on political literature
(which information is still retained for individual candidates and all other
political organizations), to reinstate this obligation on a campaign committee
does not meet the basic tenets of statutory construction. The dependent
provision cannot establish legal obligations which the independent clause does
not contain.

Additionally, as it relates to this particular subsection, this Commission has long
held that the omission of the phrase ‘paid for by’ required in R.C.
§3517.20(A)(13) where the political publication or communication otherwise
includes a proper disclaimer as outlined in the previous provisions of
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§3517.20(A), is not a violation of the statute. Similarly, the Commission will
not obligate the producer of a political publication or communication to include
elements of a disclaimer because they are contained in R.C. §3517.20(A)(13)
when they were specifically deleted from the previous subsections of this statute.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and
you are so advised, that the inclusion of the name of the campaign
committee in a conspicuous place is sufficient as a full disclaimer for
political publications and communications when paid for by a campaign
committee, regardless of the language of §3517.20(A)(13) which
mandates the inclusion of additional information no longer contained in
§3517.20(A)(2) and §3517.20(A)(5) as those sections were amended in

HB 487.
Slncerely, W

J ayrne P Smoot
Chair



