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SYLLABUS: It is appropriate for a candidate to make a charitable contribution
from his or her campaign funds, pursuant to Ohio Revised Code
§3517.08(G), to a 501(c) organization on which the candidate serves
as a volunteer member of the organization’s Board of Directors, so
long as no beneficiary of the campaign fund from which the
contribution is made, or any other person, as prohibited by the
provisions of R.C. §3517.13(0) et seq., does not convert for
personal use or receive any benefit from the contribution, not limited
to compensation , reimbursement for expenses, or anything of value
that may result from that contribution.

To: Kevin Boyce

You have requested an advisory opinion on a question concerning Ohio campaign
finance law. The essential question is as follows:

Is it appropriate for a candidate to make a charitable
contribution from his or her campaign committee, pursuant to
Ohio Revised Code §3517.08(G), to a 501(c) organization on
which the candidate serves as a volunteer member of the
organization’s Board of Directors?

Ohio Revised Code §3517.08(G) states as follows

An expenditure for the purpose of a charitable donation may be
made if it is made to an organization that is exempt from federal
income taxation under subsection 501(a) and described in
subsection 501(c)(3), 501{c)(4), 501(c)(8), 501(c)(10), or
501(c)(19) of the Internal Revenue Code ...

This advisory opinion does not address the fact that the charitable contribution is
being made pursuant to R.C. §3517.08(G). The above provision specifically
allows for the contribution. The concern of the Commission, and this advisory
opinion, addresses the relationship that the candidate has as a member of the
Board of Directors of the 501(c) that is the recipient of the contribution.
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The prohibition contained in R.C. §3517.13(0) states that “(n)o beneficiary of a
campaign fund or other person shall convert for personal use ... anything of
value from the beneficiary’s campaign fund ...” There is no conflict between
the provisions of R.C. §3517.08(G) that allows for the contribution and the
provisions in R.C. §3517.13(0O) et seq., that restricts the use of campaign funds
for personal use. The Commission believes it is necessary, however, to address
the prohibitions of R.C. §3517.13(0) et seq. to assure the appropriate use of
campaign funds.

In the situation that outlined in your advisory opinion request, you indicate that
you are a volunteer participant on the Board of Directors of an organization that
provides scholarships for certain central Ohio students. You further indicate
that, along with receiving no compensation for this position, you also do not
receive any reimbursement of expenses that you may incur. Presumably then,
any contribution made from your campaign funds to the 501(c) organization will
flow directly to the intended scholarship recipients. Your particular situation
would appear to be an appropriate use of campaign funds in consideration of the
prohibitions in R.C. §3517.13(0) et seq.

However, any situation in which a charitable contribution is made for which
there might be any benefit to the ‘beneficiary’ of a campaign fund, regardless of
the allowances in R.C. §3517.08(G), cannot be tolerated.

The concern of the Commission in this scenario, and other similar situations, is
the potential abuse of the allowance contained in R.C. §3517.08(G), where the
‘beneficiary’ of the campaign fund may convert for personal use a contribution
to a 501(c) organization. A board member who is compensated or receives
anything of value from the recipient organization would be prohibited from
making a contribution such as this. Further, the prohibitions in R.C.
§3517.13(0) et seq. includes not only a beneficiary, which is an extremely
broad term, but also includes ‘any other person’. Thus, the Commission states
that no contribution can be allowed to a recipient 501(c) organization under the
provisions of R.C. §3517.08(G) as long as the candidate, any family member
(no matter how distant the relationship may be), or any other person (emphasis
added) may convert for personal use or potentially benefit from this contribution
so long as the beneficiary of the campaign funds has a relationship with the
recipient of the contribution.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and
you are so advised, that it is appropriate for a candidate to make a
charitable contribution from his or her campaign funds, pursuant to Ohio
Revised Code §3517.08(G), to a 501(c) organization on which the
candidate serves as a volunteer member of the organization’s Board of
Directors, so long as no beneficiary of the campaign fund from which
the contribution is made, or any other person, as prohibited by the
provisions of R.C. §3517.13(0) et seq., does not convert for personal
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use or receive any benefit from the contribution, not limited to
compensation , reimbursement for expenses, or anything of value that
may result from that contribution.

Sincerely,
A 9 a——o

Kimberly Allison
Chair



