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You have requested an advisory opinion on a question concerning Ohio campaign
finance law. The question posed to the Commission is as follows:

May a political action committee (PAC) refund a contribution to
a contributor?

In Ohio Elections Commission Advisory Opinion 99ELC-03, the Commission
addressed the issue of refunds in the context of a candidate campaign committee.
The terms in the statutes that define an expenditure place restrictions on the
personal use of campaign funds and the specific provisions that allow for the
refund of contributions in certain specific situations. The Commission advised
that there were few circumstances in which refunds were allowed as specifically
outlined in Ohio Revised Code §3517.102, §3517.109 and §3517.992.
Specifically, refunds are addressed only in the context of contribution limits on
statewide candidate campaigns.

In that opinion, the Commission cited the definition of an ‘expenditure’, R.C.
§3517.01(B)(6), and stated that “(a refund) is obviously neither an expenditure
to be used for the purpose of influencing an election, since the election is over,
nor can any of the contributors be identified as an appropriate charity as
identified in R.C. §3517.08.” Further, the Commission acknowledged that the
“(s)ince the General Assembly limited the concept of refunds ... it would be
inappropriate for this Commission to extend the concept of a ‘refund of a
contribution’ further” than the statutes allow. For this reason, the Commission
extends the application of Advisory Opinion 99ELC-03 from its initial objective
to place limitations on candidate campaign committees and now states that the
same limitation is appropriate for PACs as well.
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Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that it is not permissible for a political action committee (PAC) to
refund to a contributor their identifiable campaign contributions from the
remaining balance of campaign funds, except as specifically allowed pursuant to
R.C. §§3517.102, 3517.109 and 3517.992.

Sincerely,
Koo d—m00
Kimberly Allison

Chair



