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You have requested an advisory opinion on questions concerning Ohio campaign
finance law. The questions posed to the Commission are as follows:

1. If gifts are received and deposited into the section 3517.101
“office facility” account, may the gifts be refunded to the donors if
the funds are not used for the ‘Office Project’?

2. If only a portion of the funds (deposited into the section
3517.101 “office facility” account) are expended for the ‘Office
Project’, may the remainder be refunded proportionately to the
donors?

The provisions of R.C. §3517.101 set the framework for certain ‘entities’ to
create an account to accept ‘gifts’ which cannot be used “for the purpose of
directly influencing the election of any individual candidate in any particular
election for any office ...”, but instead, these ‘gifts’ can be used for any of the
four purposes as set out in R.C. §3517.101(A)(1)(a) through (d). Essentially,
this provision allows for the establishment of a ‘building fund’ (or ‘office
facility’ or ‘Office Project’, as phrased in the question) so that any one of the
entities can have an ‘office facility’ and set up a physical location. While the
provisions of R.C. §3517.101 are included in the campaign finance provisions
of Ohio elections laws, R.C. §3517.101(B) concludes with the statement that a
‘gift’ under this section “shall not be considered a contribution or expenditure
prohibited by any section of the Revised Code.”

In adopting the revised provisions of R.C. §3517.101(A)(1) in House Bill 59 of
the 130™ General Assembly, the legislature established four purposes for which
the ‘gifts” received by the entities can be used. The four purposes are as
follows:
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R.C. §3517.101(A)(1)

(a) The construction, renovation, purchase, or lease of an office
facility and any real property taxes associated with the facility;
(b} Furniture and fixtures to be installed in an office facility;

(¢} Equipment and supplies to be used in an office facility,
including telecommunications and computer hardware and
software;

(d) The operating costs, maintenance, and repair of an office
facility, other than personnel costs.

The limitations on the use of ‘gifts” contained in this provision are very specific
and are all centered on the ‘Office Project’. Among those items listed are
construction, renovation, purchase, lease, furniture and fixtures, equipment,
operating costs and maintenance and repair. There is no mention of refunds.

In Ohio Elections Commission Advisory Opinion 99ELC-03, the Commission
addressed the issue of refunds in the context of a candidate campaign committee
which relied on the definition of an ‘expenditure’ in R.C. §3517.01(B)(6). In
that opinion, the Commission stated that an expenditure did not include a refund
of a contribution except in certain circumstances. The Commission went on to
state that “(w)hen the statutes of the state of Ohio do discuss the concept of a
refund, it is only done in the context of campaign contribution limits and
statewide candidacies and not on a more comprehensive scale across a wider
array of political campaigns in this state”, and that “(s)ince the General
Assembly limited the concept of refunds ... it would be inappropriate for this
Commission to extend the concept of a ‘refund of a contribution’ further” than
the statutes allow.

While the Commission acknowledges that the ‘gifts’ identified in R.C.
§3517.101(A)(1) are not to be considered a ‘contribution or expenditure’ as
those terms were considered by the Commission in Advisory Opinion 99ELC-
03, the Commission must still abide by the principle which the Commission
adopted when it indicated that “it would be inappropriate for this Commission to
extend the concept of a ‘refund of a contribution’. The Commission must
recognize that the exclusion of the term ‘refund’ in any of the provisions of
R.C. §3517.101 by the General Assembly, just as the term ‘refund’ is limited to
certain provisions in R.C. §3517, must indicate that the General Assembly had
no intent to allow for such action. While the Commission acknowledges the
difficulty that such a holding places on the ‘entity’, any such extension of the
concept of a refund must be made by the General Assembly.
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Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that it is not permissible for an ‘entity’ as established in R.C.
§3517.101(C) to refund a ‘gift’ as identified in R.C. §3517.101(A)(1).

Sincerely,

Kimberly Allison
Chair



