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SYLLABUS: The provisions of R.C. §3599.03 prohibit the participation of a
corporation established under R.C. §1701 & §1702, in this mutual
advertisement scheme as such participation would be considered a
direct contribution to a candidate’s campaign committee. Further,
the Commission holds that other entities that can make lawful
contributions under Ohio’s campaign finance laws can participate in
this mutual advertisement scheme, but that any such participation will
be considered a contribution, either direct or in-kind, to the
candidate’s campaign committee and must be reflected on the
appropriate campaign finance report to be filed by the campaign
committee.

e James Aeppli, Treasurer
Committee to Retain Rick Stauffer

You have requested an advisory opinion on a question concerning Ohio campaign
finance law. The question posed to the Commission is as follows:

Is it proper for a candidate or a candidate’s campaign
committee to produce a political publication, as defined in Ohio
Revised Code §3517.20(A)(1)(a), that includes some form of
mutual advertising for the benefit of a local business along with
the candidate’s or campaign committee’s pertinent political
information?

Regardless of the fact, as stated in the advisory opinion request letter, that your
expectation is that “(t)he campaign will in no way receive any financial
compensation from the ice cream stands or their patrons”, the candidate and the
campaign committee will receive a substantial benefit from the ice cream stands’
involvement in this mutual advertisement. This substantial benefit conforms
with the phrase ‘anything of value’ that is included in the definition of a
contribution as defined in R.C. §3517.01(B)(5). Whether it is as a result of any
potential offset of costs for the production of the campaign materials, or the
beneficial offer to the persons who receive the discount, the perceived goodwill
of both the ice cream stands and their customers, or the mere inclusion of any
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logo of an ice cream stand, the campaign committee receives some benefit, or
‘anything of value’. Thus, this mutual advertisement is a contribution under
Ohio election law and must be reflected in the campaign committee’s campaign
finance report, at least as an in-kind contribution.

Whether such a contribution should be prohibited, however, is dependent on the
type of business entity with which the campaign would partner on this mutual
advertisement. First and foremost is whether the ice cream stands are corporate
entities and subject to the provisions of R.C. §3599.03. In Advisory Opinion
96ELC-03 the Commission held that the prohibitions contained in R.C.
§3599.03 are only applicable to Ohio corporations established under R.C.
§1701. And §1702. Even though the Commission limited the application of
R.C. §3599.03 when it issued Advisory Opinion 2010ELC-02 in response to the
United States Supreme Court’s decision in the case of Citizens United v. FEC,
130 S.Ct. 876 (2010), the Commission maintained those prohibitions as
applicable to a corporation when “any direct contribution to a candidate
campaign committee or a political party” is made.

In Advisory Opinion 97ELC-05, the Ohio Elections Commission held that “(t)he
use of a logo on an endorsement letter is considered a corporate contribution in
violation of R.C. §3599.03.” In that opinion the Commission specifically stated
that

(t)he prohibitions in R.C. §3599.03, ... are against the use of any of the
corporation’s property. The property of a corporation encompasses not
only its cash on hand, but also its products, its physical property such as
plant and equipment, and, in the case at issue in this opinion request, its
intellectual property and goodwill such as service marks, trademarks and
logos.

Similar to that circumstance, this advisory opinion request states that the
campaign committee intends to “feature the names and logos of local ice cream
stands who support our candidate—along with whatever discount said ice cream
stands would like to offer ...” The request continues and indicates that “(t)he
spirit of this card will be mutual advertisement for the candidate and local
businesses.” The relationship created by this mutual advertisement is a “direct
corporate involvement in an individual candidate campaign” and thus prohibited
by the provisions of R.C. §3599.03 for any of the participants that are
corporations under Ohio law and created pursuant to R.C. §1701. or §1702.

However, the type of entity with which the campaign would partner is not
specifically identified in your request letter and so the Commission must respect
other possible relationships that may not invoke the provisions of R.C.
§3599.03.
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If the entity involved in this mutual advertisement is not a corporate entity then
the campaign materials and the subsequent benefit to the candidate and the
campaign committee are not prohibited by Ohio election law. This mutual
advertisement, though, would still be a contribution and must be properly
reflected in the campaign committee’s campaign finance report as an in-kind
contribution attributable to an individual or organization that can make a lawful
contribution under Ohio’s campaign finance laws. Also, be aware that the entity
making the contribution may have filing responsibilities, but that issue is not
currently before the Commission for consideration.

The owners of the ice cream stands that participate in this endeavor are doing so
for valid business reasons. They will have estimated a value for their
participation. This value must be reflected by the campaign committee. While
determining the value of this in-kind contribution may be difficult, the campaign
committee must use its best efforts to properly establish this value and has the
responsibility to include the value of this contribution in its campaign finance
report.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and
you are so advised, that the provisions of R.C. §3599.03 prohibit the
participation of a corporation established under R.C. §1701. & §1702 in
this mutual advertisement scheme as such participation would be
considered a direct contribution to a candidate’s campaign committee.
Further, the Commission holds that other entities that can make lawful
contributions under Ohio’s campaign finance laws can participate in this
mutual advertisement scheme, but that any such participation will be
considered a contribution, either direct or in-kind, to the candidate’s
campaign committee and must be reflected on the appropriate campaign
finance report to be filed by the campaign committee.

Sincerely,
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Helen Balcolm
Chair



