Ohio Elections Commission February 29, 1988

State Office Tower, 14th Floor
Columbus, Ohio 43266-0418
(614) 466-2585 Advisory Opinion No. 88-1

SYLLABUS: A perscn, who desire to be a candidate for public office, may
use campaign funds to pay for legal representation to determine

his right to appear on the ballot.
TO: John A. Connor, I1I, counsel to Dan Dixon.

You have requested an opinion on the following:

May a person, who desires to be a candidate for public office, use
campaign funds to pay for legal representation to determine his right to

appear on the ballot?

Division (0) of R.C.3517.13 provides in part that no beneficiary of a
campaign fund, i.e. the candidate for whose benefit the fund exists, shall
convert or accept for personal or business use anything of value from the
campaign fund except as reimbursement for "“legitimate and verifiable prior
campaign expenses incurred by the beneficiary”. Ohio Revised Code section
3517.13(RX(1) provides that campaign funds may be used to pay directly for any
expenses that may be reimbursed under R.C.3517.13(0).

In Advisory Opinion No. 87-3, this commission stated that, "The effect of
R.C.3517.13(0) s that campaign funds may only be used for the purposes
specified in that division or as otherwise authorized in the Revised Code."
R.C.3517.13¢(0) clearly restricts those purposes to certain specific categories.

A campaign expense must first be "legitimate”. Although this term is not
defined in the Revised Code, its meaning has been previously considered by the
comission. See Advisory Opinion Nos. 87-3, 87-4 and 87-9. The commission
has stated that Tlegitimate expenses are those that are truly or validly
related to a purpose set forth in R.C.3517.13 according fo recognized or

accepted standards.

In order to be a candidate for pubiic office, an individual must have his
name certified to the ballot by a county board of elections pursuant to R.C.
section 3513.05 or 3513.263. The certification process involves a
determination of compliance with statutory provisions. Thus, use of campaign
funds to pay for legal representation to determine the right to appear on the
ballot directly relates to obtaining status as a candidate in the first
instance, and, therefore, is a legitimate campaign expense. Such expenses
would be verifiable so long as the attorneys' fees were properiy documented.

See Advisory Opinion No. 87-15.

The question presented in this opinion is similar to the question
presented in an earlier commission opinion, specifically Advisory Opinion No.
87-15. Therein, the commission held that "a candidate may use campaign funds
to pay for legal fees incurred in defending himself or herself against charges
brought before the Ohio Elections Commission" since legal fees incurred in
defending a certain campaign activity are truly related to campaign activity

and are therefore legitimate.
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For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohic Elections
Commission that a person, who desires to be a candidate for public office may
use campaign funds to pay for legal representation to determine his right to

appear on the ballot.

Larr James, irman
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