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SYLLABUS: For purposes of divisions (I} and (J) of Ohio Revised Code section
3517.13, : contributions to a federal nonconnected political
committee would also be considered contributions to the holder of
a public office when the officehcider is closely fidentified with
the committee, exercises decision-making {nfluence witHin the
committee, and derives a substantial benefit from contributions
recelved by the committee. .

TQ: James M. Ruvolo, Chairman, Ohfo Democratic Party.
You have requested an opinion on the following question:

Are contributions to a federal nonconnected political committee, with
which the holder of a public office 1is associated, considered
contributions to the officeholder or his campaign committee under
divisions (1) and (J) of Chio Revised Code section 3517.13?

The relevant facts as set forth in the request for an opinfon are as
follows: The polltical committee will be directed by a board of trustees who
will also serve as the officers of the corporation. While the officeholder
will not serve as an offtcer or trustee of the committee, he will be
fdentified as the honorary chairman and/or founder of the committee and he
will assist 1n raising funds for the committee. He will participate 1n making
decisions as to when and to whom committee funds will be contributed or
expended. He will travel at the committee's expense to meet with candidates,
potential candidates, and other officeholders. Committee funds will be used
to make contributions to federal, state and local candidates nationally, to
support individuals for election to national, state and local Democratic Party
offices, and for other lawful purposes, including the promotion and
encouragement of progressive principles and candidates in the electoral
process. None of the committee's funds will be used to directly promote the
officeholder's own election to any public office. However, at least an
fncidental purpose of the committee 1s to build a nattonal political and donor
base that the officeholder might use in & possible future campaign for public

office.
Ohio Revised Code section 3517.13, divisions (I) and (J), provide in part that:

[(N]lo agency or department of this state or any political subdivision
shall award any contract, other than one let by competitive bidding,

for the purchase of goods costing more than five hundred dollars to
[any of several entities enumerated therein whose owners or owners'
spouses have individually made] within the two previous calendar years
one or more contributions totaling in excess of one thousand dollars to
the holder of the pubilc office having ultimate responsibility for the
award of the contract or to his campalign committee. (Emphasis added.)

The above statutory language specifically states that contributions to a
public officeholider or his campaign committee must be considered for purposes
of enforcing the contract bar in R.C.3517.13(I) and (J). The possibility of
contributions, other than to the officeholder's officlal campaign committee
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and other than for the purpose of the officeholder's own election, was clearly
contemplated by the general assembly. R.C.3517.01(BX(1) defines a campaign
committee as either the candidate himself or a group of two or more persons
appointed by him to receive contributions and make expenditures in connection
with his candidacy. Therefore, the term "campaign committee" is sufficient to
tnclude all contributions to a candidate or officeholder for his own
election. However, for purposes of R.C. 13517.13¢I) and (J), the general
assembly chose to include more than contributions to the officeholder's own
etection. The phrase “contributions . . . to the holder of the public office”
tmplies that more than contributions received in connection with the candidacy
for such public office are Included. HWhether contributions to a federal
nonconnected political committee, under the facts presented, would constitute
contributions to the officeholder for purposes of R.C.3517.13(I) and (1),
requires further consideration. Since statutory language does not specfally
address th!s question, the legislative and public policies behind the statute
should be considered.

In Advisory Opinion No. 87-8, this commission held that contributions to
a federal campaign committee of an individual currently holding office at the
state or local level are encompassed within the ambit of R.C.3517.13(I) and
(3). In so doing, the commission explained the important public policy of the
statute and the rationale for 1ts holding as follows:

R.C.3517.13¢I) and ¢J) are destgned to prohibit the awarding of unbid
public contracts, or favoritism ir their award, based on politicai
contributions, The opportunity for corruption, favoritism, or the
appearance of impropriety, 1n the award of a public contract is Just as
present whether contributions to the officeholder during the two calendar
year period are made in connection with the office he presently holds or
another office he 1s seeking or previously held or scught. Glven that an
individual may have a different campaign committee for each office for
which he is or may be a candidate (See Advisory Opinion No. 87-7), the
legislative intent of R.C.3517.13(I) and (J) could be circumvented by a
contributor dividing his contributions between the committees.
Aggregating contributions from the same contributor to different campaign
committees of the officeholder with ultimate responsibiiity for the award
of the %nbid contract will finsure that the legislative purpcse 1s not
subverted. '

An 1ncidenta) purpose of the committee ts to build a national political
and donor base for possible future candidactes of the officeholder by using
commmittee funds to support other candidates for public and political party
offices and by paying the travel expenses of the officeholder to meet with
officials, candidates and potential candidates. Except with respect to
candidates for federal offices, monles In the officeholder's own campaign fund
could be used for such purposes. See, R.C.3517.13(0) and Advisory Opinion No.
87-3. There is no question that contributions deposited in the officehcider’'s
campaign fund count toward the contract bar of R.C. 3517.13(I) and (J). The
contributions that will be used for the purposes described herein equally
benefit the officeholder, whether they are recelved through his official
campaign committee or the political committee.
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The officeholder in question is the founder of the committee and will be
tdentified as the honorary chairman. He will participate in decisions on now
committee funds will be spent. The committee will operate in fact or
appearance as the alter ego of the officeholder. Therefore, under the facts
presented, it is our opinion that the relationship between the political
committee and the officeholder in question has such mutuality of identity that
contributions to the committee are to be considered contributions to the
officeholder for purposes of the public contract bar under R.C.3517.13¢I) and
(1.

For the reasons stated herein, it is the opinicn of the Ohio Elections
Commission that for purposes of divisions (I) and (J) of Chio Revised Code
section 3517.13, contributions to a federal nonconnected political committee
would also be considered contributions to the holder of a public office when
the officeholder 1fs <closely 1dentified with the committee, exercises
decision-making influence within the committee, and derives a substantial
benefit from contributions received by the committee.
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