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Syllabus: 1. A prospective candidate for state or Jlocal office may
' establish a campaign committee without stating on the
Designation of Treasurer form what office is being sought, but
only when the candidate is truly undecided between alternate
offices. The Designation of Treasurer form must be amended to
indicate the specific office being sought immediately upon the
decision to seek a specific office, which may be evidenced by
the first written or oral public statement, including
solicitations for contributions, in which a specific office is
named.

2. The balance of a candidate's federal campaign committee fund
and of a candidate's state central committee fund may be
transferred to the candidate’'s committee for state or local
office, with no limitation on the amount transferred. The
funds to be transferred may not have been received from a
source prohibited by the Ohic Revised Code. 8y virtue of the
transfers, the federal committee and state central committee
are transformed into campaign committees under Ohio Revised
Code section 3517.01(B)(]) and must comply with the reporting

- requirements for candidate campaign committees. To conform
with Ohio Revised Code section 3517.081, which prohibits
having more than one campaign committee, only a one time
transfer may be made, the entire balance must be transferred
or otherwise distributed, and the donor committee must be
terminated at the time its balance is transferred to the
candidate's state or local campaign committee.

TO: Robert E. Latta
You have requested an opinion on the following questions:

1. May a prospective candidate for state or local office establish a
campaign committee without stating what office is being sought?

2. May the batance of a candidate‘'s federal campaign committee fund and
of a candidate's state central committee fund be transferred to the
candidate's campaign fund for state or local office? If so, is there
a limit as to the amount of money transferable?

Individuals sometimes simultaneously explore a candidacy for more than one
public office. The Designation of Treasurer form and campaign finance report
forms prescribed by the Secretary of State pursuant to Ohio Revised Code
section 3517.10(A) and (D) include a space for the designation of the office
sought. The office must be listed when the candidate is seeking a specific
office. Moreover, when & candidate establishes an exploratory committee to
determine whether to seek a specific office, the candidate must designate the
office being sought. Designating the office sought promotes the public
disclosure purposes of the law and is important in determining the location

where reports must be filed.
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The broad definition of "“candidate” in Ohio Revised Code section
3517.01(B)(3), however, does not depend upon the individual knowing the
specific public office he or she will seek. An individual who receives
contributions or makes expenditures to bring about his or her nomination
and/or election to a public office is a candidate even if the individual has
not decided the specific public office he or she will seek. Furthermore, the
Revised Code does not specifically call for stating the office sought.
Therefore, where the candidate is truly undecided as to which of alternate
offices to seek, the candidate may state "Undecided”, rather than a specific
office. The candidate must subsequently amend the Designation of Treasurer
form to designate the specific office being sought no later than the date the
decision is made. That a decision has been made may be indicated by the first
written or oral public statement, including solicitations for contributions,
in which a specific office is named.

With respect to your second question, "the Federal Elections Commission has
stated that a transfer of funds from a federal campaign committee to a local
campaign committee is permissible, where the transfer is permissible under
state 1iaw and where the funds so transferred are in fact used in the
candidate's Jlocal election campaign and not diverted to the candidate's
personal use. See FEC Advisory Opinion No. 1986-5. There is nothing in state
iaw which prohibits a transfer of funds from a candidate's federal committee
to a campaign committee for state or Jocal office. Moreover, in an earlier
opinion, this Commisston stated that if a candidate has establiished separate
campaign committees for different offices, the balance from one committee may,
under certain conditions, be transferred to the other committee. See
Advisory Opinion No. 87-7. Other than the one hundred doiiar cash
contribution limit set forth in Ohio Revised Code section 3517.13(F), there is
no limitation on the amount of a contribution. However, the funds to be
transferred may not have been received from a source prohibited by the Ohio
Revised Code.

Although a transfer of the balance from one committee to another may be made,
consideration must be given to the effect of such transfer. Ohio Revised Code
section 3517.01(B)(1) defines a campaign committee as "a candidate or
compination of two or more persons authorized by a candidate under section
3517.081 of the Revised Code to receive contributions and make expenditures.”

Qhio Revised Code section 3517.01(B)(5) defines a contribution as "a loan,
gift, deposit, forgiveness of indebtedness, donation, advance, payment,
transfer of funds or transfer of anything of value, . . ., which contribution
is made, received, or used for the purpose of influencing the results of an
election.”

The federal campaign committee raised money in the past for elections not
governed by the reporting requirements of R.C. 3517.10. However, by making a
transfer of funds to another committee of the same individual established to
promote his or her candidacy for state or local office, the committee meets
the definition of a "campaign committee" and is subject to the appiicable
reporting requirements. OChio Revised Code section 3517.081, however, provides
that a candidate may not have more than one campaign committee. Therefore,
only a one time transfer may be made, the entire balance must be transferred
or otherwise distributed, amd the donor committee must be terminated at the
time the money is transferred to the candidate's state or local campaign
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committee. See Advisory Opinion No. 87-7. The above analysis 1is also
applicable to your question concerning the transfer of funds raised by an
individual when he or she was a candidate for the state central committee of a

state political party.

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that:

1. A prospective candidate for state or local office may establish a
campaign committee without stating on the Designation of Treasurer
form what office is being sought, but only when the candidate is truly
undecided between alternate offices. The Designation of Treasurer
form must be amended to indicate the specific office being sought
immediately upon the decision to seek a specific office, which may be
evidenced by the first written or oral public statement, including
solicitations for contributions, in which a specific office is named.

2. The balance of a candidate's federal campaign committee fund and of a
candidate's state central committee fund may be transferred fo the
candidate's committee for state or local office, with no limitation on
the amount transferred. The funds to be transferred may not have been
received from a source prohibited by the Ohio Revised Code. 8y virtue
of the transfers, the federal committee and state central committee
are transformed into campaign committees under Ohio Revised Code
section 3517.01(B)(1) and must comply with the reporting requirements
for candidate campaign committees. To conform with Ohio Revised Code
section 3517.081, which prohibits having more than one campaign
committee, only a one time transfer may be made, the entire balance
must be transferred or otherwise distributed, and the donor committee
must be terminated at the time its balance is transferred to the
candidate's state or local campaign committee.

Approved: /) G

Mfchael H. I
Vice Chairma
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