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Ohio Elections Commission
State Office Tower, 14th Floor
Columbus, Ohio 43266-0418
(614) 466-2585

ADVISORY OPINION NO. 90-1

SYLLABUS: An officeholder who makes a charitable contribution from his
personal funds to a charity is not required to report such
expenditure in compliance with Revised Code section 3517.10¢A)
when the charttable contribution 1s not made in whole or in part
for the purpose of promoting a present or possible future
candidacy, as determined by the conditions set forth 1in this
opinion.

TO: Thomas E. Heydinger, Judge of the Huron County Juvenile Court
You have requested an opinion on the following question:

Must contributions from an officeholder's personal funds to a local
hospital or the United Way be reported as a campaign expenditure,
when the officeholder knows that the donation will be widely
publicized or acknowledged in the recipient's ljterature or on a
prominently displayed plaque?

Ohto Revised Code section 3517.10(A) provides in relevant part that:

Except as otherwise provided in this division, every campaign committee,
political action committee, and political party which made or received a
contribution or made an expenditure in connection with the nomination or
election of any candidate or in connection with any ballot issue or
question at any election held or to be held in this state shall file, on
a form prescribed under this section, a full, true, and itemized
statement, made under pemalty of election falsification, setting forth in
detail the contributions and expenditures. '

In Advisory Opinion No. 89-4 this commission considered whether certain
expenditures from the personal funds of officeholders, including the purchase
of patron ads 1in publications published by charitable organizations, are
considered to be campaign contributions. The commission stated that the test
for whether a disbursement of funds is a reportable expenditure under Chapter
3517 1s whether the purpose is "“in whole or in part" to bring about the
possible nomination or election to public office of an individual. For
example, if the purpose of making the contribution is in whole or in part to
build name recognition or gain publicity for a present or future candidacy,
the contribution must be reported 1n compliance with Chapter 3517.

A contribution to a charitable organization is not reportable if it is not
made tn whole or in part to bring about the possible nomination or election of
the contributor. There 1is a strong presumption that contributions to
recognized charities are made for charitable purposes. Contributions to
charitable organizations are often made solely for a variety of philanthropic
and personal reasons having no connection with the possible nomination or
election to public office of the contributor. The presumption may be
rebutted, however, by a showing to the contrary as evidenced by objective
criteria.
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The objective factors to be considered include, but are not limited to, the
following: whether the officenolder has controt or significant input over the
publicity resulting from the contribution, whether the title by which the
officeholder is tisted in the publicity is an honorific title and not the
title to a specific office, whether the officeholder has a history of
charitable giving to the same charity, which party inittated the contribution,
and the timing of the contribution in relation to the election at which the
officeholder will seek election. The test is one of assessing all relevant
factors.

One factor to be considered is whether the office hoider has control or
significant input over the public acknowledgment of his or her contribution.
With an advertisement the purchaser controls the content of the message
published, the size of the message, and the frequency of publication.
Although charities often publish a 1ist of all contributors or place a plaque
to acknowledge a significant contribution, the contributor's control or input
is generally timited to giving permission for his or her name to be published.

The nature of the title by which the officeholder is iisted in the
publicity must also be assessed. The honorific title of "Judge", is
customarily retained after the person leaves office. Moreover, the title
“Judge” is generic and not the title to a specific office. The title "Judge
of the Huron County Juvenile Court" is the title to a specific office, as is a
reference, for example, to the office of Highland County Prosecutor.

The officeholder's history of charitable giving should also be
considered. A history of charitable giving to the same charity, inciuding
prior to becoming an officeholder, lends credence to the claim that the
contribution in question is solely for charitable purposes. You have stated
that you do have a prior history of charitable giving.

Also to be considered is the party that initiated the contribution. You
have stated that the charitable organizations approached you with the request
for a contribution.

The timing of the contribution relevant to the possible reelection effort
of the officeholder 1is also relevant. Although the proximity of the
reelection campaign and the contribution may be closely timed, that in itseif
is not enough to defeat the presumption of a charitable purpose. You have
stated that you must seek reelection in 1990, In this instance, the other
objective criteria counterbalance the question of time.

For the reasons stated‘herein, ft is the opinion of the Chio Elections
Commission that:

An officeholder who makes a charitable contribution from his personal
funds to a charity 1s not required to report such expenditure in
compliance with Revised Code section 3517.10(A) when the contribution is
not made in whole or in part for the purpose of promoting a present or
possible future candidacy, as determined by the conditions set forth in
this opinion.
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Michael H. Iggg, Vice® Chairman
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