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ADVISORY OPINION NO. 90-2

SYLLABUS: When an officeholder who is statutorily barred from seeking
re-election and who has disbanded his campaign committee and has
filed a final report and who has not fndicated an intention of
seeking any other elected office and does not intend to do so,
makes a charitable contribution, it is not for the the purpose of
promoting a present or future candidacy. Therefore, it is not
required to be reported pursuant to Ohio Revised Code section
3517.10.

T0: MW 1ltam Ammer, Judge, Pickaway County Court of Common Pleas
You have requested an opinion on the following question:

Is an officeholder who is statutorily barred from seeking re-electton at
any time and who has consequently terminated his or her campaign
committee after filing the required final report required to report a
contribution to a charitable organization from his personal funds
pursuant to Ohio Revised Code section 3517.10? _ :

In your inquiry, you refer to Advisory Opinion No. 89-4, the syllabus of
which reads as follows:

An officeholder who purchases with his personal funds such items as emery
boards, rulers, or pencils with his name and office printed thereon and
distributes them for the purpose of promoting a possible future
candidacy, or who purchases advertisements in publications of various
organizations for the same purpose, must report such expenditures in
compliance with Revised Code sectton 3517.10. (Emphasis added.)

The emphasized language of the syllabus is in accordance with R.C.
section 3517.01(B)(3) wherein a candidate is defined as a person who has been
certified for the baliot by elections officials and "also includes any person
who, at any time before or after an election, receives contributions or makes

expendftures or other use of contributions . . . for the purpose of bringing
about his nomination or election to public office.” (Emphasis added.)

Advisory Opinion No. 89-4 goes on to state, “The purpose of the distribution
of the described items or the purchase of the advertisements determines
whether there 1is a contribution or expenditure under Chapter 3517 of the
Revised Code."

In Advisory Opinion No. 90-1 this commission ruled that there is a strong
presumption that a charitable contribution is not made for the purpose of
promoting a present or future candidacy. The presumption may be rebutted by a
showing to the contrary.
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When a future candidacy is prohibited by operation of law and the
officeholder does not intend to be a candidate for any other office, then the
purpose of the charitable contribution is not to promote a present or future
candidacy. Consequently, the reporting requirements of R.C.3517.10 do not
apply to the charitabie contribution.

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that:

When an officeholder who 1is statutorily barred from seeking
re-electton and who has disbanded his campaign committee and has
filed a final report and who has not indicated an intention of
seeking any other elected office and does not intend to do so, makes
a charitable contribution, it 1is not for the the purpose of
promoting a present or future candidacy. Therefore, it is not
required to be reported pursuant to Ohio Revised Code section
3517.10.
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