Ohio Elections Commission

30 East Broad Street, 14th Floor June 10, 1991
Coiumbus, Chio 43266-0418

(614) 466-2585

ADVISORY QPINION NO. 91-1

SYLLABUS: A holder of public office may not use campaign funds to pay
administrative and travel expenses relating to participation in
an exchange program when the purposes of the that program are not
truly related to the performance of their public duties.

TO: Hugh Dorrian, Columbus City Auditor
You have requested an opinicn on the following question:

May a holder of public office use campaign funds to pay expenses
related to an exchange program when the purpose of that program is to
provide assistance and information to the officials of other
governmental bodies related to the performance of their official

duties?

Division (0)(2) of Revised Code section 3517.13 provides that no beneficiary
of a campaign fund except for reimbursement for "Legitimate and verifiable,
ordinary, and necessary prior expenses incurred by the beneficiary in
connection with duties as the holder of a public office, including, without
Timitation, expenses incurred through participation in nonpartisan or
bipartisan events where the participation of the holder of a public office
would normally be expected." (emphasis added)

The effect of R.C. 3517.13¢0) is that campaign funds may only be used for the
purposes specified in the division or elsewhere in the Revised Code. See

Advisory Opinion No. 87-3.

In Advisory Opinion No. 87-14, this commission stated that campaign funds
could be used to pay the expenses of a legislator related to a fact-finding
trip undertaken for the purpose of determining information related to propesed
legislation. In that opinion, it was stated that "An expense is legitimate if
it truly relates to its purported purpose and this purpose is truly related to
the duties of the public officeholder according to recognized or accepted
standards." and, later in the same opinion, "Thus, any legitimate, verifiable,
ordinary and necessary expenses incurred in connection with that role may be

paid from campaign committee funds."

The present inquiry can be distinguished from the type of situation covered in
Advisory Opinion No. 87-14. In that instance, the relationship between the
purpose of the trip and the performance of the officeholder's duties was clear
and immediate. Here, not only are none of the activities associated with the
proposed travel part of the duties of a city official, but more importantly,
there §s no indication that any of the activities would enable the
participants to perform their normal Job duties more efficientiy or
comprehensibly or otherwise apply anything which may be observed to their
official duties. [In sum, the vital nexus between the purposes of the trip and
the duties of the officeholder, which this commission found in the situation
underlying in Advisory Opinion No. 87-14, cannot be found in the present

situation.
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In order for this proposed travel to fit within the ambit of R.C.
3517.13(0)(2), it would be necessary to demonstrate that at Teast some of the
agenda would be applicable to Columbus city government, helping to make it
more effective, operate more efficiently or the like, or to the participants
performance of their duties as a member of city government.

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that:

A holder of public office may not wuse campaign funds to pay
administrative and travel expenses relating to participation in an
exchange program when the purposes of the that program are not truly
ralated to the performance of their pubiic duties.
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APPRCVED:
Albert L. Bell, Chairman
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