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ADVISORY OPINION NO. 92-2

SYLLABUS: A political party may use a computer properly purchased,
programmed and operated with Ohio political party funds to
produce a printout or a download of data for distribution to
party members, candidates or committees as long as this use is
incidental to the purchase and use of the computer and the
information provided is not uniquely tailored to directly aid
a candidate or campaign committee.

A political party may charge a fee to members, candidates or
committees for a printout or a download of data from a

computer properly purchased with money from the Ohio political
party fund if the information is not uniquely tailored to
directly aid a candidate or campaign committee and if the

fees, when received, are deposited and maintained in a separate
account established for political party funds and are

used only for purposes which are permissible for political
party funds.

TO: Robert L. Price, Chairman of the Greene County Democratic Party
You have requested an opinion on the following questions:

1. May a political party use a computer purchased with funds from
the Ohio political party fund to produce printouts or a download
of databases onto floppy discs for distribution to party members
or candidates?

2. May a pelitical party charge a fee to members or candidates for
printouts or a download of databases onto floppy dises from this
computer?

Ohio Revised Code, Section 3517.18 (A) allows a political party receiving
money from the Ohio political party fund to expend the money received for the
purchase, lease or maintenance of computer hardware and software. Chio
Revigsed Cede, Section 3517.18 (B), however, limits the scope of the
permissible purposes for which money from the Ohio political party fund may be
used by political parties. Specifically, it provides, among other things,
that money from the Ohio political party fund shall not be used to ...
influence directly the outcome of any candidate or issue election.”

The word "directly”™ in section 3517.18 (B) demonstrates that, while
virtually any use which a political party may make of Ffunds from the Ohio
political party fund will aid endorsed candidates to some extent, only
expenditures which are clearly and distinctly made to aid a candidacy will be
affected by this section. Expenses which indirectly benefit candidates may
still be paid from political party funds.



Prior opinions of this commission have addressed thig issue of what
purposes funds from the Ohio political party fund may be used. In
Advisory Opinion No. 89-1, this commission ruled that political party
fund money may be used to defray the operating and maintenance costs
associated with a permanent or temporary campaign headquarters. The
basis for this ruling was the use of the word "directly” in Ohioc Revised
Code, Section 3517.18(B)(1l). Specifieally, this commission reasoned that
the use of the word "directly” indicates a legislative intent to allow
some costs to be paid from the Ohio political party fund.

In Advisory Opinion No. 88-4, this commission ruled that political
party funds could not be used to pay for lists of persons who are
registered voters if the lists are to be used solely to promote the
election of candidates. 1In Advisory Opinion 88-5, this commission ruled
that candidate slate cards containing the names of a party's candidates
could not be purchased or distributed with political party funds. The
basis for this opinion was that the slate cards were to be used sclely to
promote the election of candidates.

Therefore, whether a computer which is properly purchased and
operated with political party funds may be used to produce a printout or
a download of data for distribution to party members, candidates or
committees depends on whether that use of the computer is incidental to
the overall use of the computer and whether the information provided is
uniquely tailored to directly aid a candidate or campaign committee. If
the printouts or download of data are incidental to the purchase and use
of the computer and are not uniquely tailored to directly aid a candidate
or campaign committee, the computer may be used to produce and distribute
the printouts or download of data to party members, candidates or
committees.

If it is permissible to produce and distribute printouts or a
download of data to party members, candidates or committees, a political
party may charge a fee for this information. As stated in Advisory
Opinion 89-6, however, the fees may not be used For any purpose
prohibited by Ohio Revised Code, Section 3517.18(B) and may not be
co-mingled with funds used by the party for supporting or opposing
candidates or ballot issues. Thus, a separate bank account should be
established for these fees.

For the reasons stated herein, it 1is the opinien of the Ohio
Elections Commission that:

A political party may use a computer properly purchased,
programmed and operated with Ohio political party funds to
produce a printout or a download of data for distribution to
party members, candidates or committees as long as thig use is
incidental to the purchase and use of the computer and the
information provided is not uniquely tailored to directly aid a
candidate or campaign committee.

A political party may charge a fee to members, candidates or
committees for a printout or a download of data from a computer
properly purchased with money from the Ohio pelitical party
fund if the information is not uniquely tailored to directly
aid a candidate or campaign committee and if the fees, when



received, are deposited and maintained in a separate account
established for political party funds and are used only for
purposes which are permissible for political party funds.
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Albert L. Bell, Chairman
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