Ohio Elections Commission
30 East Broad St., 14th Floor
Columbus, Ohio 43266-0418
(614) 466-2585

January 31, 1994

ADVISORY OPINION NO. 94-1

SYLLABUS: Moneys from the Ohio Political Party Fund may be
used to sublet office space from a candidate’s
campaign committee for the political party’s
permanent or temporary headquarters so long as the
rent paid is not in excess of the market value of the
office space.

TO: Edward W. Olson, Treasurer
Richland County Republican Executive Committee

You have requested an advisory opinion as to whether you properly can use Ohio
Political Party Fund moneys to sublet office space from a political candidate’s campaign
committee for your political party’s headquarters. You have indicated that your county political
party would like to rent an office from a candidate’s campaign committee. You stated that your
intent is to find affordable office space to meet fluctuating space requirements. You also
indicated that you do not intend nor will the effect be to subsidize nor contribute moneys to the

elected official’s re-election committee.

R.C. § 3517.18 sets forth the permissible uses of the Ohio Political Party Fund. In
relevant part, it states:

(A) A political party receiving moneys from the
Ohio political party fund may expend the moneys
only for the following purposes:

(1) The defraying of operating and maintenance
costs associated with political party headquarters,
including rental or leasing costs, staff salaries,
office equipment and supplies, postage, and the
purchase, lease, or maintenance of computer
hardware and software . . .

Other permissible uses of Ohio Political Party Fund moneys include: (1) the organization
of voter registration programs and get-out-the-vote campaigns; (2) the administration of party
fund-raising drives; (3) paid advertisements publicizing the Fund and encouraging taxpayers
to support the income tax checkoff program; (4) direct mail campaigns or other comimunications
with the registered voters of a party that are not related to any particular candidate or election;
and (5) the preparation of reports required by law. R.C. § 3517.18(A)(2)-(6).



Division (B) of R.C. § 3517.18 establishes limitations upon the uses of the funds. R.C.
§ 3517.18(B)(1) states that moneys from the Ohio Political Party Fund shall not be used to
further the election or defeat of any particular candidate or to influence directly the outcome of
any candidate or issue election. For example, if a political party were to pay a candidate’s
campaign committee rental payments in excess of local rents for similarly-developed rental
space, those payments may further the election of that candidate because the money received in
excess of the fair market rent may be a contribution. In the question presented, an executive
committee of a political party desires to sublet office space for its headquarters from a
candidate’s campaign committee. Under R.C. § 3517.18(B)(1), it must be determined whether
rental payments to a candidate’s committee will further his election or directly influence his

election.

The Ohio Elections Commission has had opportunity to address the issue of direct versus
indirect benefit. In Advisory Opinion No. 89-1, the Commission stated that the General
Assembly included the word “directly” in R. C. § 3517.18(B)(1) in recognition of the fact that
the operation and maintenance costs associated with a political party headquarters indirectly
benefit candidates. The Opinion concluded that it was the General Assembly’s intent to allow
such costs to be paid from Ohio Political Party Fund moneys.

In this case, any benefit to the political candidate or his or her campaign committee such
as fair market rental income would be indirect and of a secondary nature. The candidate and
the campaign committee would remain liable to their landlord for the original rent. As such,
this arrangement seems to be consistent with the General Assembly’s intent based upon the use

of the word, "directly” in R.C. § 3517.18(B)(1).

R.C. § 3517.18(A)(1) states that operating and maintenance costs include rental or leasing
costs. However, R.C. § 3517.18(B)(3) states that moneys from the Ohio Political Party Fund
shall not be used to make a payment clearly in excess of the market value of that which is
received for the payment. In this case, that provision means that the rent paid for renting office
space from the candidate’s campaign committee must not be in excess of the market value of that

space.

Therefore, so long as the rent paid for the space is not in excess of its fair market vaiue
and is paid as rent for the space used for the Richland County Republican Party’s headquarters
and the space is not utilized for actions otherwise prohibited by R.C. § 3517.18, it is a proper
use of Ohio Political Party Fund moneys under R.C.§ 3517.18.

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections Commission that
moneys from the Ohio Political Party Fund may be used to sublet office space from a
candidace’s campaign committee for the political party’s permanent or temporary headquarters
so long as the rent paid is not in excess of the market value of the office space.

o1 JA\CK W}n Chairman




