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SYLLABUS: A county elected officer, including the prosecuting attomey, its
campaign committee or any person acting at its direction or with its
authorization or at the direction of or with the authorization of its
campaign committee is prohibited from soliciting any contribution to a
political party from any of such elected officer’s employees.

TO: The Honorable Maureen O’Connor
Prosecuting Attormey
Summit County

You have requested an advisory opirion on the following question:

Can an elected county officer or their campaign committee, or any person
acting at the direction or with the authorization of the officer or committee,
solicit a campaign contribution on behalf of a political party from county
employees who work for the officer?

As recently enacted by the 121st General Assembly in Amended Substitute Senate Bill
Number 8 (SB 8), Ohio Revised Code §3517.092(D), effective August 23, 1995, states as

follows:

(D) No county elected officer or his campaign committee, and no person at
the direction of or with the authorization of a county elected officer or his
campaign committee, shall knowingly solicit a contribution from any of the
following:

(1) A county employee whose appointing authority is the county elected
officer;

(2) A county employee whose appointing authority is authorized or required
by law to be appointed by the county elected officer;

(3) A county employee who functions in or is employed in or by the same
public agency, department, division, or office as the county elected officer.

(emphasis added)
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Also enacted therewith and effective August 23, 1995, O.R.C. §3517.092(A)(6) states as
follows:

(A) As used in this section:

(6) "contribution" includes a contribution to any pelitical party, campaign
committee, political action committee, or legislative campaign fund.
(emphasis added)

Therefore, a county elected officer, its campaign committee or any person acting under the
direction of or with the authorization of either is prohibited from soliciting contributions to a
political party from employees of the county office, its agencies and subdivisions. Under
§3517.092(E) of the O.R.C. as enacted by SB 8, effective August 23, 1995, candidates for
that same county elected office are likewise prohibited from soliciting a "contribution"from

these same employees.

Finally, with respect to soliciting contributions for a political party by persons or entities
other than those described in §3517.092(D) and (E) of the O.R.C. from any county
employees, your attention is directed to subpart (F) thereof which, as enacted and effective
August 23, 1995 states:

(F)(1) No public employee shall solicit a contribution from any person while
the public employee is performing his official duties or in those areas of a
public building where official business is transacted or conducted.

(2) No person shall solicit a contribution from any public employee while the
public employee is performing his official duties or is in those areas of a
public building where official business is transacted or conducted.

(3) As used in division (F) of this section. "public employee” does not include
any person holding an elective office.

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you
are so advised, that an elected county officer or its campaign committee, or any person

acting at the direction of or with the authorization of either is prohibited from soliciting a
campaign contribution on behalf of a political party from county employees who work for

that officer.
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