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You have requested an advisory opinion on the following question:

(W)hether county commissioners can use campaign funds or
county general revenue fund moneys to pay the $25 filing fee
for the disclosure statement required by the Ohio Ethics
Commission as provided in Ohio Revised Code Section
102.02?

Prior to the adoption of Amended Substitute House Bill 285 of the 120th General
Assembly, those persons required to submit an ethics disclosure statement with
the Ohio Ethics Commission were not required to pay a fee with their filing.
With the enactment of this bill, a fee schedule was established for certain persons
required to file their disclosure statement with the Ethics Commission.

This area of the law was established with the belief that the disclosure of financiai
information of this type was beneficial to protect the state and its citizens from
any undue influence on its officeholders. The statute declares that the persons
required to file these reports would be

...any class of public officials or employees under its
jurisdiction ... whose positions involve a substantial and
material exercise of administrative discretion in the
formulation of public policy, expenditure of public funds,
enforcement of laws and rules. .., or the execution of other
pubiic trusts ...
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The intent was to have sufficient information disclosed that the public would be
confidant that the office holder was acting in the interest of the public, and not
with biatant self-interest.

Section 3517.13(0)}2) of the Revised Code states that:

{O) No beneficiary of a campaign fund shall convert or
accept for personal or business use, ... except as
reimbursement for any of the following:

(2) Legitimate and verifiable, ordinary, and necessary prior expenses
incurred by the beneficiary in connection with duties as the holder of a
public office ...

The Ohio Elections Commission has consistently used the same definitions for
the terms “legitimate and verifiable, ordinary, and necessary”, since they were
originally defined in Advisory Opinion 87-4. Most recently, in advisory
opinion $7ELC-02, this Commission reaffirmed that holding and also
reaffirmed its support of the language in Advisory Opinion 92-3, which
established the “but for” test. This doctrine holds that an expenditure is
appropriate in a situation where the office holder would not be making the
expenditure, but for the fact the person is holding that office. This Commission
believes that this holding is appropriate and has equal application in this context.

The situation that is the basis for this advisory opinion request involves a county
commissioner, a public office holder as defined in R.C. §102.02(A), who is
required to file a statement with the appropriate ethics commission. This
statement includes specific financial information that is defined in that section.
[ncluded in the definition of a public office holder is “every person who is
elected to or is a candidate for a ... county ... office ...” Title III of the
Revised Code contains the statutes regarding the
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funds to pay the filing fee required by R.C. §102.02(E)(2) would be an
appropriate expense from a campaign fund.

The second branch of your request, relating to the use of county general revenue
fund money for the payment of the ethics disclosure statement filing fee, is not
within the scope of the advisory opinion authority of this Commission.
Therefore it would be inappropriate for this Commission to opine on that aspect
of your request. That question must be raised with the appropriate public
official for the jurisdiction.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that an expenditure to pay the fee for filing an ethics form required by
R.C. §102.02(EX(2) is an appropriate expenditure from a campaign committee
fund pursuant to Ohio Revised Code §3517.13(0)(2).

Sincerely,

A;phonse P. Cincione

Chairman



