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TO:  Richard A. Slee 
  Deputy Director of Legal Services 
  Ohio School Boards Association 

 
You have requested an advisory opinion on the following question: 

 
 Is a school board member considered an “employee” for 

purposes of ORC Section 3599.031? 
 
 Incorporated in the revisions to Ohio’s campaign finance laws in Amended 

Substitute Senate Bill 8 (SB8) by the 121st General Assembly, were certain 
limitations on the manner in which employers and employees could utilize payroll 
deduction on wages of employees for funding political contributions.  R.C. 
§3599.031 sets out the guidelines for employers and employees in using payroll 
wage deductions for the establishment of a PAC or making other political 
contributions.  Under this statute, a public employer is prohibited from using 
payroll deductions for political purposes, and an employer may only make 
deductions for political purposes that are authorized in writing by the employee.  
Further, if the political deductions are allowed and the PAC fund is established on 
behalf of the employee, disbursements may only be made on behalf of the 
employee after the employer obtains an additional written authorization from that 
employee. 

 
 It is important to note that the prohibition on public employer payroll deduction is 

currently subject to a temporary injunction imposed by the federal district court in 
Toledo. Regardless, the term “employee” is not subject to the injunction and it is 
therefore appropriate for the Commission to opine on this subject in order to 
clarify the scope of the term “employee.” 

 
 In order to determine the manner in which these statutes apply in this context, we 

must first ascertain the identity of a member of a board of education.  R.C. 
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 §3313.01 requires that a member of a board of education be an elector who 

resides in the territory which comprises the district of the board of education.  The 
Ohio Constitution at Article V §1 defines an elector as an individual over the age 
of 18, a citizens of the United States, a resident of the district, and properly 
registered with the appropriate county board of elections.  Therefore, to be a 
member of a board of education, a citizen of Ohio need be resident in the district, 
a citizen of the United States, over the age of 18, and properly registered with the 
county board of elections. 

 
 Next we must ascertain how the term “employee” is to be applied in this context 

and whether members of a local board of education should be included when R.C. 
§3599.031 uses the word “employee”.  R.C. §3599.031(J) merely defines an 
“employee” as a resident of or a person employed in the state of Ohio.  Under this 
minimal definition a board member is necessarily included as an employee since a 
board member, as an elector, must be an Ohio resident.  However, this definition 
is not intended to be dispositive, but merely exclusive to persons who have no 
contact with the state of Ohio.  In order to clarify further, we must look elsewhere 
in the statutes. 

 
 It would be appropriate to first look in other chapters of Title XXXV for an 

applicable definition of “employee”.  A suitable definition can be found in R.C. 
§3517.01(B)(13), which defines a “(p)ublic official or employee” for use in R.C. 
§3517.08 to §3517.14.  This definition is one which is applicable to other statutes 
over which the Commission has jurisdiction, and is generally used in the area of 
campaign finance.  This section cross-references to the definition in R.C. §102.01, 
Ohio’s ethics law. 

 
 The definition in R.C. §102.01 defines a “(p)ublic official or employee” as any 

person who is elected or appointed to an office or is an employee of any public 
agency.  This definition broadly interprets the term “employee” to include elected 
officials.  As we have already identified, members of boards of education are 
elected officials.  Therefore, for all other purposes in the area of campaign 
finance, members of boards of education are to be included in the definition and 
are subject to the provisions in R.C. §3517.08 to §3517.14. 

 
 While this definition may better be applied to a public official than an employee, 

it is important to acknowledge the Ohio Supreme Court’s holding in this area.  In 
the case of Scofield v. Strain, 142 OS 290, 51 N.E.2d 1012 (1943), the court 
stated that, while an employee may not be a public official, a public official is an 
employee in terms of public employment.  Id. @ 291, 51 N.E.2d @ 1013. 
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 There are other definitions of “employee” in the Revised Code.  When used in the 
context of workers compensation, the term “employee” would include a member 
of the board of education (R.C. §4123.01(A)(2)).  Alternatively, when used in the 
context of labor relations, a member of the board of education would be excluded 
from the definition of employee (R.C. §4117.01(C)(1) to (15)).  Therefore, as this 
Commission considers the proper definition of the term “employee”, it is 
appropriate for it to return to the definition in R.C. §102.01, which this 
Commission believes is most applicable for a number of reasons for which we 
will now further expound. 

 
 First, since R.C. §3599.031 is included in the jurisdiction of the Ohio Elections 

Commission along with R.C. §3517.08 through R.C. §3517.14, it would be 
appropriate to use similar definitions for related words and phrases so as to make 
interpreting these statutes as consistent and harmonious as possible.  Second, one 
of the primary purposes of the ethics statutes, similar to the campaign finance 
statutes, is disclosure of certain information which is believed to be beneficial to 
the  people of the state of Ohio.  Such similarity would also encourage further 
consistency in interpretation.  Third, it is appropriate to interpret R.C. §3599.031 
in such a manner as to be all inclusive for all levels of “employees.”  An equitable 
interpretation of this statute would require that any person that receives 
remuneration from a school district should be included in the term “employee” for 
the purposes of R.C. §3599.031. 

 
 Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so 

advised, that a school board member is considered an “employee” for purposes of 
R.C. §3599.031.  

 
 
       Sincerely, 
 
 
       Alphonse P. Cincione 
       Chairman 
 
 


