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Erecuive o 3 YLLABUS: In the process of terminating a campaign committee, it is not

permissibie for the campaign committee to return to individual
contributors their identifiable campaign contributions from the
remaining balance of campaign funds, except as specifically allowed
pursuant to R.C. §§3517.102, 3517.109 and 3517.992.

TO: Judge Burt W. Griffin
You have requested an advisory opinion on the following question:

In the process of terminating a campaign committee, is it
permissible for the campaign committee to return to
individual contributors their identifiable campaign
contributions from the remaining balance of campaign funds?

Ohio Revised Code §3517.01(B) contains the definitions that are applicable to
the campaign finance statutes which apply to running a candidate’s campaign.
R.C. §3517.01(B)(6) defines an expenditure as the disbursement or use of a
contribution for the purpose of influencing the results of an election or of
making a charitable donation under division (G) of section 3517.08 of the
Revised Code. R.C. §3517.13(0) and (P) outline the parameters for allowable
expenditures for a campaign committee. This Commission has been repeatedly
asked to define proper expenditures under these sections.

Under the definition of expenditure in R.C., §3517.01(B)(6), there are two types
of allowable expenditures for a campaign committee. The first type of
expenditure is to be used “... for the purpose of influencing the results of an
election ...” The second type of allowable expenditure is for ... making a
charitable donation under division (G) of section 3517.08 of the Revised Code.”
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While §3517.13(0) of the Revised Code specifically states that no beneficiary
of a campaign fund shall convert those funds for personal or business use and
goes on to define the parameters for using those funds, this section, however,
does not speak to the circumstances in this situation.

In this situation, a candidate’s campaign committee has accumulated
contributions, and retains an outstanding balance after the completion of the
candidate’s campaign. Now that the election is over, the candidate desires to
terminate the campaign committee and would like to refund contributions to
certain contributors. This is obviously neither an expenditure to be used for the
purpose of influencing an election, since the election is over, nor can any of the
contributors be identified as an appropriate charity as identified in R.C.
§3517.08.

The subject of disposing, refunding, or returning excess funds (or contributions)
held by a committee is spelled out in R.C. §§3517.102, 3517.109 and
3517.992. The common basis for all of these sections, however, lies in the
imposition of contribution limits on certain candidates in 1995 with the passage
of Amended Substitute Senate Bill Number 8 by the 121st General Assembly.
With the imposition of contribution limits, as well as limits on the amount of
funds certain committees may take from one election cycle to another, it was
necessary to address the topic of refunds of certain contributions. In doing so,
the General Assembly limited the context of both contribution limits and
possible refunds thereof to the activities of committees which are related to
statewide candidates; those candidates and committees which are subject to
contribution limits,

Since the General Assembly has limited the concept of refunds, or the
disposition of excess funds, to those committees which have activity relating
solely to statewide campaign committees (as defined in the statutes), it would be
inappropriate for this Commission to extend the concept of a “refund of a
contribution” further. The Ohio Revised Code gives a specific definition of
what is an allowabie expenditure of campaign funds in R.C. §3517.01(B}(6). A
refund is not specifically included therein. When the statutes of the state of
Ohio do discuss the concept of a refund, it is only done in the contexi of
campaign contribution limits and statewide candidacies and not on a more
comprehensive scale across a wider array of political campaigns in this state.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that in the process of terminating a campaign committee, it is not
permissible for the campaign committee to return to individual contributors their
identifiable campaign contributions from the remaining balance of campaign
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funds, except as specifically allowed pursuant to R.C. §§3517.102, 3517.109
and 3517.992.

Sincerply,

M/’/ ?
Cairmen T



