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PP C et SYLLABUS: It is permissible for a Political Action Committee (PAC) with an
outstanding debt as the only remaining item on its campaign finance
report, to terminate pursuant to Ohio Revised Code §3517.10(A), as
long as the vendor that is owed under the outstanding debt has not
commenced an action for breach of contract within four years after the
cause of action has accrued.

TO: Michael Morley
Mahoning Democrats for Change

You have requested an advisory opinion on the following question:

Is it permissible for a Political Action Committee (PAC) with
an outstanding debt (for which debt no collection effort has
been made for over four (4) years) as the only remaining item
on its campaign finance report, to terminate pursuant to Ohio
Revised Code §3517.10(A)?

The final paragraph of Ohio Revised Code §3517.10(A) contains the language
regarding the manner in which a campaign committee or a political action
commiutee (PAC) can terminate itself. According to the terms of that
paragraph, a committee which

has no balance on hand and no outstanding obligations and
desires to terminate itself, ... shall file a statement to that
effect, ... after filing a final statement of contributions
and a final statement of expenditures ...

In order to allow for an efficient and effective manner of terminating either a
campaign committee or a political action committee, the campaign finance
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report form prescribed by the Secretary of State (Form 30-A) includes a box in
which the treasurer of the committee can choose to terminate the committee at
the same time as the treasurer files the “final statement of contributions and ...
expenditures ...” As this final paragraph of R.C. §3517.10(A) also states,
however, before a committee is able to terminate it must have “... no balance
on hand and no outstanding obligations ...” (Emphasis added)

In the situation at issue in this advisory opinion request, a PAC finds itself with
no outstanding balance, yet the PAC cannot terminate because there is an
outstanding obligation as a result of the PAC’s activities during 1994, This
obligation, however, is disputed by the organizers of the PAC. Further, the
business which is owed the amount of the obligation, has taken no action to
collect on this amount over the previous five years, and has given the PAC no
indication that it intends to do so. Because of all of this, there is no intent on
the part of the PAC to pay the outstanding amount as a result of this obtigation.
Nonetheless, the treasurer of the PAC desires to terminate the committee.
Regardless, as long as the obligation remains outstanding on the campaign
finance report, R.C. §3517.10(A) will not allow such termination as long as
there is an outstanding obligation.

While the provisions in Title XXXV would not appear to permit a resolution of
this situation, it would be proper for the Commission to look to other sections in
the Ohio Revised Code for a solution. Considering the commercial nature of
this transaction, a review of the statutes regulating commercial transactions
would be appropriate. Title XIII of the Ohio Revised Code contains the
chapters of Ohio law which deal with Commercial Transactions, inctuding the
Uniform Commercial Code (UCC), as codified by the General Assembly in the
first ten chapters of Title XIII. Specifically, R.C. §1302.98 defines the statute
of limitations for commencing an action for breach of contract under the UCC.

The general rule regarding the commencement of an action under the UCC, as
outlined in R.C. §1302.98(A), is that “(a)n action for breach of any contract
must be commenced within four years after the cause of action has accrued.”
While the application of the section is specifically intended for use in coniracts
for goods, as defined in the UCC, its application to situations in the context of
campaign finance is appropriate.

An explanation for the application of the UCC in this situation can be found in
the Official Comment to the UCC, adopted in 1961. The comment explains
that the purpose of the adoption of this section is to

.. introduce a uniform statute of limitations for sales
contracts, thus eliminating the jurisdictional vartations and
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providing needed relief for (business) concerns... This
article takes sales contracts out of the general laws
limiting the time for commencing contractual actions and
selects a four year period as the most appropriate to
modern business practice.

The application of this business concept to the situation at issue in this opinion
will assist campaign committees in appropriately resolving potentially difficult
business situations in a fair and equitable manner. A “uniform statute of
limitations” such as this gives the vendor an appropriate amount of time in
which to state its claims without being unduly prejudiced. At the same time,
this application gives a campaign commitiee a viable expectation that the
campaign finance laws would allow a reasonable termination in such a situation.
It is unconscionable 1o expect that the statutes of Ohio would not offer
appropriate relief to a well-intended party with a good faith dispute, and assure
that there is an acceptable resolution to such a matter.

Also, it is the expectation of this Commission that this rule will apply regardless
of whether the dispute relates to goods, as envisioned by the UCC, or for
services. In order to encourage a consistent application of this advisory opinion
in the context of campaign finance law, this Commnission expects that this
advisory opinion will be applied in all similar situations, regardless of whether
it relates to goods or services,

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that it is permissible for a Political Action Committee (PAC) with an
outstanding debt as the only remaining item on its campaign finance report, to
terminate pursuant to Ohio Revised Code §3517.10(A), as long as the vendor
that is owed under the outstanding debt has not commenced an action for breach
of contract within four years after the cause of action has accrued.

y %e'm, —
illiam M. Conneily
Chairman




