Ohio Elections Commission
21 West Broad Street, Suite 600
Columbus, Ohio 43215

614+466+3205

August 5, 1999

OHIO ELECTIONS COMMISSION

Advisory Opinion
99ELC-06

SYLLABUS: A political party may not use moneys from a “building fund”
established pursuant to R.C. §3517.101 to enter into an agreement for
a lease coupled with an option to purchase a building\office facility.
Further, a political party may not use monies from the building fund to
defray the costs of raising monies for the sole benefit of the building
fund.

TO: Lucas County Republican Party
Dee Talmage, Chair

You have requested an advisory opinion on the following questions:

Question 1. Can a political party use moneys from a “building fund”
established pursuant to R.C. §3517.101 to enter into an
agreement for a lease coupled with an option to purchase a
building\office facility?

Question 2. If the political party enters into the lease agreement coupled
with an option to purchase, can it later allow the lease to
terminate without exercising the option to purchase without
refunding any payments to the building fund?

Question 3. Can a political party use monies from the building fund to
defray the costs of raising monies for the sole benefit of the
building fund?

Ohio Revised Code §3517.101 establishes a “building” fund with an Ohio
political party which allows a political party to receive contributions for
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... the construction, renovation, or purchase of any office
facility that is not used solely for the purpose of directly
influencing the election of any individual candidate in any
particular election for any office ... (Emphasis added.)

Corporate contributions to a political party cannot be used to benefit any of the
party’s individual candidates pursuant to the terms of R.C. §3599.03. The
provisions in R.C. §3517. 101, however, allow a corporation to make
contributions to a political party for the specific purpose of constructing,
renovating, or purchasing an office facility, as long as the office is not used for
the benefit of any individual candidate. The ability of a corporation to make
such contributions is allowed in this limited area so that a political party can
have the benefit of a facility to carry out its broader activities that go beyond
candidate support.

By the terms of the statute, these funds can only be used for the limited purpose
of constructing, renovating, or purchasing an office facility. The specific
language in this section places strict limits on these monies by limiting the use
merely to the construction, renovation, or purchase of a party headquarters.
The statute makes no provision for the lease, rental or other transitory use of an
office facility, but specifically speaks to the continued use and operation of a
physical facility. Ostensibly, this statute allows a political party to obtain a
permanent facility, whether by construction, renovation or purchase. No other
arrangement is allowed.

The Commission’s response to Question 1, therefore, is that it is not acceptable
for a political party to participate in an agreement for a lease coupled with an
option to purchase to fulfill the terms of R.C. §3517.101.

Since the Commission will not allow a political party to enter into an agreement
for a lease coupled with an option to purchase, the Commission’s response to
Question 2 is, therefore, moot.

Similar to the answer to Question 1, the answer to Question 3 must also be that
the political party cannot use moneys in the R.C. §3517.101 account. As
previously stated, R.C. §3517.101 allows for only 3 uses of the funds at issue:
construction, renovation, or purchase. Further, by the use of the term “only”
in R.C. §3517.101(D)(1), it is clear that the General Assembly intended these
moneys for the physical facility of a party headquarters only. Due to such
restrictive language, there is no leeway that would allow for any other use of the
moneys in this fund, including additional fundraising for the building fund
itself. Therefore, in answer to Question 3, the moneys in this fund cannot be
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used to defray the costs of raising monies to be deposited into a political party’s
building fund.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that a political party may not use moneys from a “building fund”
established pursuant to R.C. §3517.101 to enter into an agreement for a lease
coupled with an option to purchase a building\office facility. Further, a
political party may not use monies from the building fund to defray the costs of
raising monies for the sole benefit of the building fund.

William M. Connelly
Chairman



