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SYLLABUS: The provisions of Ohio Revised Code §3517.13(I) and (J) are not
applicable to an unbid license agreement between the agencies of the
State of Ohio and The Franklin County Convention Facilities Authority
or through its managing agent concerning the use of the Greater
Columbus Convention Center.

TO: Jack S. Levey
You have requested an advisory opinion on the following issue:

Are the provisions of Ohio Revised Code §3517.13(I) and (J)
applicable to an unbid license agreement between the agencies
of the State of Ohio and The Franklin County Convention
Facilities Authority or through its managing agent concerning
the use of the Greater Columbus Convention Center?

The Franklin County Convention Facilities Authority (the Authority) is a body
corporate and politic created pursuant to Ohio Revised Code §351.02. The
Authority was created by the Franklin County Commissioners to operate the
Franklin County Convention Center (the Center) and has all of the power and
authority available to it pursuant to R.C. §351.02 et seq. Division (D) of R.C.
§351.06 gives the Authority the power to “... lease or rent to, ... operate, or
contract for the operation by others of, facilities within its territory ...” R.C.
§351.06(E) empowers the Authority to

“(m)ake available the use or services of any facility to

persons or governmental agencies on such terms and
conditions as the authority shall determine.
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The Authority entered into a management agreement with Spectator
Management Group (SMG) to operate the Center on behalf of the Authority on
March 31, 1997. SMG has the authority to lease the facility pursuant to license
agreements between SMG, as operator for the Authority, and the intended users
of the Center. SMG receives compensation under the management agreement
with the Authority. The majority of this compensation is a fixed fee. A portion
of the compensation is based on the revenues of the Center. None of the fee
comes directly from the license agreements with users of the Center.

In the situation at issue in this advisory opinion request, the Ohio Department of
Youth Services (DYS) wishes to use the facilities of the Center by entering into
a license agreement with SMG. DYS personnel, however, are concerned that
this license agreement with SMG is an unbid contract within the terms of R.C.
§3517.13(I) and (J). The provisions of R.C. §3517.13(I) and (J) provide in part
that

(s)ubject to divisions ... (K), (L), (M) and (N) ... no
agency or department of this state or any political
subdivision shall award any contract, other than one let by
competitive bidding, ... for the purchase of ... services
costing more than five hundred dollars to [any of the
several individuals or entities enumerated therein whose
owners or owners’ spouses have individually made] within
the two previous calendar years one or more contributions
totaling in excess of one thousand dollars to the holder of
a public office having ultimate responsibility for the
award of the contract or to his campaign committee.

It is the Authority which has the statutory authority to control this facility on
behalf of the county. Pursuant to the powers granted to it in the statutes, the
Authority has granted SMG the ability to operate the facility. R.C. §351.09
grants to the Authority the ability to

... collect rentals or other charges for the use or services
of any facility and contract in the manner provided by this
section from persons or governmental agencies desiring
the use or services of such facility, and fix the terms,
conditions, rentals, or other charges for such use or
services. Such rentals or other charges shall not be
subject to supervision or regulation by any other
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authority, commission, board, bureau, or agency of the

state. [Emphasis Added.]

This section of law grants the Authority great latitude in operating and leasing
the Center. Rather than operate the Center on its own, the Authority has chosen
to contract with SMG to manage the Center. As the operator of the Center for
the Authority, SMG is endowed with the same powers and responsibilities as are
inherent in the Authority. The license agreement herein is an agreement
between the DYS and SMG, but SMG is acting in the place of, and pursuant to
the statutory grant of power to, the Authority, a statutory “body politic and
corporate.” The statutes give the Authority, and thereby its representative, the
specific ability to contract with governmental agencies such as the DYS.

Since SMG is merely acting on behalf of the Authority, a license agreement
entered into under the auspices of R.C. §351.02 et seq., is not a “contract,
other than one let by competitive bidding” as envisioned in the terms of R.C.
§3517.13(1) and (J). Therefore, the provisions of R.C. §3517.13(1) and (J) are
not applicable to this situation.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that the provisions of Ohio Revised Code §3517.13(I) and (J) are not
applicable to an unbid license agreement between the agencies of the State of
Ohio and The Franklin County Convention Facilities Authority through its
managing agent concerning the use of the Greater Columbus Convention
Center.

William M. Con
Chairman



