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(614) 466-2585 ADVISORY OPINION NO. 87-12

A state representative may use his campaign fund to pay the
cost of a video camera to be used to influence tegislation
and in connection with his campaign for election.

. The purchase of the video camera may be made direct]Q from

campaign funds, if the camera will be used exclusively for
the purposes set forth in Revised Code section 3517.13(0).
If the video camera will alsc be used for other purposes,
then a percentage of the cost may be paid directly from
campaign funds to the extent that if it is possible to
determine with reasonable certainty the percentage of time
that the camera will be wused for statutory purposes.
Otherwise, campaign funds may be used only to reimburse the
candidate, officehoider or other person who purchased the
video camera, in an amount equal to the proportionate usage
of the camera for purposes specified in R.C. 3517.13¢0).

TO: The Honorable Robert E. Hagan, 61st District, House of Répresentatives:

You have

requested an opinion on the following question:

May a state representative pay for the purchase and operational costs
of a video camera from campaign funds?

Division
campaign
the fund
anything

1.

2.

Division

(0) of R.C. 3517.13 provides that no beneficiary of a
-fund, i.e. the candidate or officeholder for whose benefit
exists, shall convert or accept for perscnal or business use
of value from the campaign fund except as reimbursement for:

Legitimate and verifiable prior campaign expenses incurred by
the beneficiary; '

Legitimate and verifiable, ordinary, and necessary prior
expenses 1incurred by the beneficiary in connection with
duties as the holder of a public office, including, without
limitation, expenses incurred through participation in
nonpartisan or bipartisan events where the participation of
the holder of a public office would normally be expected;

. Legitimate and verifiable, ordinary, and necessary prior

expenses incurred by the beneficiary while: (A) engaged in
activities in support of or opposition to a candidate other
than the beneficiary, political party, or ballot issue; (B)
raising funds for a political party, political action
committee, campaign committee, or other candidate; (O
participating in the activities of a political party,
political action committee, or campaign committee; or (D)
attending a political party convention or other political
meeting. -

(RY(1) of R.C. 3517.13 provides that division (0) does not

prohibit a campaign committee from making direct advance or post payments
to vendors for goods and services for which reimbursement s permitted
under that division. Division (R)(2) provides that when any expense that
may be reimbursed under division (Q) is part of other expenses that may not
be paid or reimbursed, the separation of the two types of expenses for the
purpose of allocating for payment or reimbursement those expenses that may

be paid or

reimbursed may be by any reasonable accounting method.
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The effect of R.C. 3517.13¢0) is that campaign funds may only be used
for the purposes specified in that division or as otherwise authorized in
the Revised Code. See Advisory Opinion 87-3. Therefore, campaign funds
may be used to pay the cost of a video camera to the extent that the camera
is used for statutorily authorized purposes. These include use of the
video camera in campaign work and in connection with the duties of a public
officeholder. You have indicated that you intend to use the video camera
to film gas and cil drilling sites in Ohio for the purpose of documenting
environmental and other problems caused by such drilling. The film is
intended to then be wused in support of or opposition to various
legislation. Such expenditures are in connection with the duties of a
state representative and are legitimate, ordinary and necessary.

If the video camera will be used exclusively for the purposes
specified in R.C. 3517.13(0), then campaign funds may be used to purchase
it directly from a vendor or to reimburse the candidate, officeholder or
other person who paid the vendor. If there is the possibility that the
camera may also be used for purposes other than those specified in the
statute, then campaign funds may be used only to pay for the portion of the
cost which relates to statutory purposes. Campaign funds may not be used
to pay expenses that are not authorized by the Revised Code, even if the
campaign fund was to be subsequently reimbursed. R.C. 3517.13(0) prohibits
loans or advances from campaign funds for personal or business use, even
for a temporary period. If it is possible to determine in advance, with
reasonable certainty, the percentage of time that the camera will be used
for statutory purposes over its normal useful life, then campaign funds may
be used to directly pay a vendor a percentage of the cost equal to the
percentage of use that will relate to statutory purposes. In most cases,
in order to use this method of payment, the useful life could not be longer
than the ascertainable period of time that the camera will be used for
statutory purposes; for example, the length of a campaign or the remainder
of a term in office. If it not possible to fix the percentage of time that
the camera will be used for statutory purposes, then the method of payment
from campaign funds may only be by reimbursement.

In calculating the proper amount of reimbursement, a cost which
relates to use of the camera for both reimbursable and nonreimbursable
purposes may be separated by any reascnable accounting method, such as
prorating the cost of the camera over its normal useful Tlife and in
proportion to the hours of use for reimbursable and nonreimbursable
purposes. For example, if the camera costs $2,000 and has a useful life of
ten years, the assigned cost for each year is $200. If the camera was used
50% of the time during a particular year for reimbursable purposes, then
50% of $200, or $100, may be reimbursed for that year. Under this method,
it is necessary to keep a record of each time the camera is used, such as a
log. R.C. 3517.13(0) provides that expenses may be reimbursed only if they
are verifiable. Further information on proper recordkeeping is contained
in Advisory Opinion 87-3. An alternative method of calculating the amount
of reimbursement is to figure the amount based on what would be the cost of
renting a video camera for the same length of time that the camera is used
for reimbursable purposes. Again, it would be necessary to keep a record
of how long the camera was used and the purpose for which it was used.
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Everything that has been stated above with respect to the purchase of
a video camera applies equal]y to the cost of purchasing and developing
video tapes.

Finally, if a video camera is purchased directly or by reimbursement
from campaign funds to be used exclusively for statutory purposes for an
initial period of time, the campaign committee may afterwards sell the
camera to the officeholder, candidate, or other person at its fair market
value at the time of such sale.

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that:

1. A state representative may use his campaign fund to pay the cost of
a video camera to be wused to influence Jegisiation and fin
connection with his campaign for election.

2. The purchase of the video camera may be made directly from campaign
funds, if the camera will be used exclusively for the purposes set
forth in Revised Code section 3517.13¢(Q). If the video camera will
also be used for other purposes, then a percentage of the cost may
be paid directly from campaign funds to the extent that if it is
possible to determine with reasonable certainty, the percentage of
time that the «camera will be used for statutory purposes.
Otherwise, campaign fuds may be wused only to reimburse the
candidate, officeholder or other person who purchased the video
camera, in an amount equal to the proportionate usage of the camera
for purposes specified in R.C.3517.13(0).
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