Ohio Elections Commission November 23, 1987

State Office Tower, 14th Floor
Columbus, Ohio 43266-0418
{(614) 466-2585

ADVISORY OPINION NO. 87-14

SYLLABUS: A state representative may use his campaign committee funds to
pay his own expenses incurred on a bona fide fact-finding trip
out of the country, undertaken for the purpose of obtaining
information about issues which are or may become the subject of
legistative proposals.

TO: The Honorable John P. Stozich, 82nd District, House of Representatives:
You have requested an opinion on the following question:

May a state representative use campaign committee funds to pay the
expenses incurred on a fact-finding trip out of the country?

Ohio Revised Code section 3517.13(0)(2) provides in 'part that, “No
beneficiary of a campaign fund shall convert or accept for personal or
business use . . . anything of value from the beneficiary's campaign fund .

except as reimbursement for . . . legitimate and verifiable, ordinary and
necessary prior expenses incurred by the beneficiary in connection with duties
as the holder of a public office." Ap expense is legitimate if it truly
relates to its purported purpose and this purpose is truly related to the
duties of the public officeholder according to recognized or accepted
standards. See Advisory Opinion Ng¢. 87-13. An expense is ordinary if it is
customary and usual. See Advisory Opinion No. 87-3. '

As this commission stated in Advisory Opinion No. 87-4, "The role of a
state representative is to represent the interests of his or her constituents
tn matters before the Ohio General Assembly." Thus, any legitimate,
verifiable, ordinary and necessary expenses incurred in connection with that
role may be paid from campaign committee funds.

In representing the interests of his constituents, a legislator must often
research and become informed about issues which are or may become the subject
of legislative proposals affecting his or her constituents. Depending on the
issue, this may tinvolve travel, including travel out of the country. The
expenses incurred are legitimate if the purpose of the trip in fact reasonably
relates to pending or possible future legislative action. In the latter case,
there must be a reasonable basis for believing that the issue may be subject
to future legislative action.

If the purpose of the trip relates soley to duties as a public
officeholder, the trip's expenses may be paid directly or by reimbursement.
However, if the trip is also for personal or business purposes, then campaign
funds may not be used to pay any of the npersonal expenses. If a particular
expense, such as the air transportation, pertains to both permissible and
non-permissible purposes, then the expenses must be prorated. In most cases,
the permissible part of the expenses can not be paid directly from campaign
funds, but must be reifmbursed. See, Advisory Opinion Nos. 87-3 and 87-12 for
more information on separation of expenses and proper record keeping.
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For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ghio Eilections
Comnission that a state representative may use his campaign committee funds to
pay his own expenses incurred on a bona flide fact-finding trip out of the
country, undertaken for the purpose of obtaining information about issues
which are or may become the subject of legislative proposals.
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