Ohio Elections Commission December 14, 1987

State Office Tower, 14th Floor
Columbus, Chio 43266-0418
(614) 466-2585

Advisory Opinion No. 87-15

SYLLABUS: 1. A candidate may use campaign funds to pay for legal fees
incurred in defending himself or herself against charges
brought before the Ohio Elections Commission.

2. A political action committee or political party may pay for
the legal fees of a candidate incurred in defending against
charges brought before the Ohio Elections Commission.

TQ: The Honorable Jan Michael Long, 17th District, Ohio Senate
You have requested an opinion on the following questions:’

1. May a candidate or officeholder use campaign funds to pay for legal
fees incurred in defending himself or herself against charges brought
before the Ohio Elections Commission?

2. May a political action committee or political party pay for the legal
fees that a candidate or officeholder incurred in defending against
charges brought before the Ohio Elections Commission?

Division (Q) of R.C. 3517.13 provides in part that no beneficiary of a
campaign fund, t.e. the candidate or officeholder for whose benefit the fund
extsts, shall convert or accept for personal or business use anything of value
from the campaign except as reimbursement for "Legitimate and verifiable prior
campaign fund expenses incurred by the beneficiary". Ohio Revised Code
section 3517.13(RX(1) provides that campaign funds may be used to directly pay
for any expenses that may be reimbursed under R.C. 3517.13(0).

“Legitimate" expenses are those that are truly or validly related to a
purpose set forth in R.C. 3517.13(0). One such purpose is campaign activity.
A charge that a campaign activity violates Ohio’'s unfair campaign practices
law (R.C.3599.091) is grounded in the activity itself. Therefore, legal fees
incurred in defending that activity are truly related to campaign activity
(See Advisory Opinion Nos. 87-4 and 87-9) and such expense is a legitimate
campaign expense. So long as the legal fees that wera charged can be
confirmed with a bill or other documentation detailing the costs for services
rendered, such expense would also be a verifiable campaign expense. See
Advisory Opinion No. 87-4.

The question presented in this opinion is quite different from the
questions presented in two earlier commission opinions. In Advisory Opinion
No. 87-10, this commission ruled that a candidate may not use campaign funds
to pay a fine imposed directly upon him by the commission for violation of the
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unfair campaign practices law. A fine is a penalty imposed by the commission
based on campaign conduct. It is not a campaign expense.

In Advisory Qpinion No. 87-9, this commission held that an officeholder
may not use campaign funds to pay for legal representation to defend against
criminal charges related to activities in office because the legal expenses
were not related to the duties of the public office. The commission stated,
"A public officeholder must perform the duties of his or her office, as
prescribed by law, to the best of his or her ability. An officeholder’s
duties do not include defending himself or herself against charges of criminal
conduct."” See Advisory Opinion No. 87-9. Thus, the commission's opinion
rested on the fact that the alleged wrongful activity was not one of the
duties of the office. An alleged unfair campaign practice, on the other hand,
directly relates to campaign activity.

You have also asked whether a political action committee or political
party may pay for the legal fees that a candidate incurred in defending
against charges brought before the Ohio Elections Commission.

Division (Q) of R.C. 3517.13 provides in part that:

No candidate or pubiic official or employee shall accept for
personal or business use anything of value from a political party,
polttical action committee, or campaign committee other than the
candidate's or public official or employee's own campaign
committee, and no person shall knowingly give to a candidate or
public official or employee anything of value from a political
party, political action committee, or such a campaign committee.

It is a violation of this division for a candidate or public
official or employee to accept, or for any person to knowingly give
to a candidate or public offictal or employee from a political
party, political action committee, or campaign committee other than
the candidate's or public official or employee's own campaign
committee, anything of value for activities primarily related to
the candidate's own campaign for election, except for contributions
to the candidate's or public official or employee's campaign
committee.

A political action committee or political party may pay for the lega) fees
that a candidate incurs in defending against charges before the Ohio Elections
Commission because such payment is not for the candidate's personal or
business use. Rather, it is connected to activities related to the
candidate's campaign. Therefore, R.C.3517.13(Q) requires that the payment be
treated as a contribution and be report as such by both the political action
committee or political party and the candidate's campaign committee.
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For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that:

1.

OUBYE dic

A candidate may use campaign funds to pay for legal fees incurred in
defending himself or herself.against charges brought before the Chio
Electfons Commission.

A political action committee or political party may pay for the legal

fees of a candidate incurred in defending against charges brought
before the Qhio Elections Commission.

Larry H.éggmés, Chajlggp(




