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ADVISORY OPINION NO. 87-3

Syllabus: 1. Campaign funds may be used to pay the expenses of purchasing or
leasing and operating a car, but only to the extent that the car
ts used for the purposes set forth in Chic Revised Code section
3517.13¢(0) or other purposes authorized by the Revised Code. As
long as the car is used exclusively for purposes authorized by
the Revised Code, the payment of car expenses may be by
reimbursement to the beneficiary of the campaign fund or by
direct payments to vendors. In lieu of reimbursement for actual
expenses, or if the car is also used for purposes not authorized
by the Revised Code, a beneficiary of a campaign fund may be
reimbursed for authorized uses on a per mile basis at a rate not
to exceed that permitted by the Internal Revenue Service at the

time of the travel.

2. If an expense, previously paid or reimbursed from campaign

funds, is tater paid or reimbursed from ancther source,

. including a governmental entity, the amount previously paid or
- reimbursed must be refunded to the campaign fund.

3. For purposes of reimbursing car expenses from campaign funds
' record keeping should include the date of travel, point of
origin, destination, number of miles traveled, travel purpeose

and the odometer readings at the beginning and end of a
reimbursement period.

4, Car expenses for campaign travel may be shared by two campaign
funds. However, car expenses for travel related to the
performance of official duties may not be shared by two

officeholders' campaign funds.

T0: The Honorable Vernon L. Sykes, State Representative:

You have requested an opinion on the following gquestions concerning the
leasing or purchasing of a car for your campaign:

1. Can campaign Ffunds be used to make monthly lease or lcan
payments and to pay for gascline, insurance, and maintenance?

2. Should state mileage reimbursement checks be turned over to the
campaign?

3. What record keeping and reporting requirements would be
necessary’

4, Can my wife's city council campaign and my state representative

campaign share the cost of a car!?
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Division (0) of R.C. 3517.13 provides that nc beneficiary of a campaign
fund, i.e. the candidate or officeholder for whose benefit the fund exists,
shall convert or accept for personal or business use anything of value from the
campaign fund except as reimbursement for:

1. legitimate and verifiable prior campaign expenses incurred by
the beneficiary;
2. Legitimate and verifiable, ordinary, and necessary prior

expenses incurred by the beneficiary in connection with duties
as the holder of a public office, including, without timitation,
expenses through participation in nonpartisan or bipartisan
events where the participation of the holder of a public office
would normally be expected;

3. Legitimate and verifiable, ordinary, and necessary prior
expenses incurred by the beneficiary while: (A) engaged in
activities in support of or opposition to a candidate other than
the beneficiary, political party, or ballot issue; (B) raising
funds for a political party, political action committee,
campaign committee, or other candidate; (C) participating in the
activities of a political party, political action committee, or
campaign committee; or (D) attending a political party
convention or other political meeting.

Division (R)(1) of R.C. 3517.13 provides that division (Q) does not
prohibit a campaign committee from making direct advance or post payments to
vendors for goods and services for which reimbursement is permitted under that
division. Division (R)(2) provides that when any expense that may be
reimbursed under division (0) is part of other expenses that may not be paid or
reimbursed, the separation of the two types of expenses for the purpose of
allocating for payment or reimbursement those expenses that may be paid or
reimbursed may be by any reasonable accounting method. Division (R)(3I
provides that for purposes of the division (Q), mileage allowance at a rate not
greater than that allowed by the Internal Revenue Service at the time the
travel occurs may be paid instead of reimbursement for actual travel expenses

allowahle.

The effect of R.C. 3517.13(0) is that campaign funds may only be used for
the purposes specified in that division or as otherwise authorized in the
Revised Code. It is clear that, purssant to R.C. 3517.13¢Q), campaign funds
may be used to purchase or lease a car and to pay for gasoline, insurance and
maintenance on the car so long as the car is used for the purposes set forth in
that division. These include use of the car in your own campaign and in the
performance of your official duties as & state representative. As Jong as the
car is used exclusively for the purposes specified in R.C. 3817.13¢(0) or other
purposes authorized by the Revised Code and is not used for any other purpose,
then payments from campaign funds may be either by reimbursement to you or by
payment directly to the vendor. However, if the car is also used for purposes
other than those for which reimbursement or payment from campaign funds is
permitted, then payments from campaign funds may be by direct payment to a
vendor only if the expense relates solely to a permitted use. It may be
possible, for example, to tie a particular gasoline purchase to travel related
solely to campaign activity. If, however, a lease or mortgage payment, or
gasoline, insurance or maintenance payment encompasses travel for which payment
from campaign funds is not permitted, then payment for the permissible portion
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of the expense may be made from campaign funds only by reimbursement. This is
because campaign funds may not he used to pay expenses not authorized by the
Revised Code even if the campaign fund were tc be subsequently reimbursed.
R.C. 3517.13(0) prohibits loans or advances to the candidate from campaign
funds even for a temporary period. It permits reimbursement only for prior
expenses incurred by the beneficiary of the campaign fund, and provides that an
expense is incurred whenever the beneficiary has either made or is obligated to
make payment, as by the use of a ¢redit card or other credit procedure or by
the purchase of goods or services on account. Therefore, as a general rule, if
the car is to be used both for the purposes specified in division (0) and for
other purposes, payment from the campaign fund for authorized uses should be by
reimbursement to the candidate.

It will be necessary to accurately record travel for any of the purposes
for which reimbursement will be sought. The record keeping should include the
date, the point of origin, the destination, the mileage, and the purpose. It
is not necessary to keep records regarding uses of the car for which
reimbursement will not be requested. The payment of mileage expenses may be
computed using one of two methods: :

1. The total number of miles for which reimbursement is permitted times
a mileage allowance at a rate not greater than that allowed by the
Internal Revenue Service at the time the travel occurs; or

2. A proportional amount of the actuai expenses for the period, equal to
the proportion of reimbursable miles to total miles driven during the
period. A logical period would be the end of each month since Toan
and lease payments are usually made on a monthly basis. In addition
to the record Keeping requirements already noted, it will be
necessary to record the actual reading on the odometer at the
beginning of a record Kkeeping period and at the end of a record
keeping period under this method.

Division (P) of R.C. 3517.13 provides that no beneficiary of a campaign
fund shall knowingly accept reimbursement for an expense under division (0) to
the extent that the expense previously was reimbursed or paid from ancther
source of funds. If an expense js reimbursed under division (0) and is later
paid or reimbursed wholly or in part from another source of funds, the
beneficiary shall repay the reimbursement from campaign funds to the extent
that payment or reimbursement was received from the other source. Appliying the
language of this division, it would be a violation for an officehoider to
accept reimbursement from campaign funds for expenses that have already been
reimbursed by the state or a political subdivision for travel refated to the
performance of official duties. However, if reimbursement from the state or
subdivision has not been received, the officeholder may be reimbursed from
campaign funds. When the reimbursement from the state or subdivision is
received, the officeholder must then refund to the campaign fund an amount
equal to the reimbursement received from the state or subdivision for the
expenses previously reimbursed by the campaign fund. This holds true as well
when the car expenses were previously paid from campaign funds directly to
vendors, rather than by reimbursement to the officehclder. The check from the
state or subdivision may be simply endorsed over to the campaign fund or the
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check may be deposited by the officeholder in his or her personal account and
he or she may in turn write a check to the campaign fund. Any refund made to
the campaign fund should be reported on the campaign commiftee's finance report
on the Statement of Contributions as being from the officeholder and should
explain that it is a refund of a prior reimbursement by the campaign fund and
should cross-reference the earlier reimbursement. If the reimbursement from
the state or subdivision is less than the amount previcusiy reimbursed, for
example, the IRS mileage rate may be higher than the state rate, then the
officeholder is not required to refund the difference. Due to the requirement
to refund all or part of the reimbursement from the campaign fund, it will be
necessary to keep accurate travel records in order to separate travel related
to official duties from travel related to campaigning or any of the other
purposes for which reimbursement or payment from campaign funds may be made.
Such record keeping is necessary even if the car is used only for purposes

authorized by division (0).

The points discussed above apply equally where a car is used or the car
expenses are shared by two campaigns for campaign related travel. The record
keeping requirements are essentially the same, except that it is necessary to
also record the name of the candidate to whom each use relates. The reporting
requirements will vary depending upon how the expenses are handled. If all of
the expenses are to be paid by one campaign fund, without any reimbursement
from the other campaign fund, then the first campaign is making a in-Kind
contribution to the second campaign in an amount egqual to the expenses related
to the car's use in the second campaign. These expenses may be determined
using a per mile rate, a proportion of actual expenses basis, or the fair
market value at which a comparable car could be leased for the same period.
The in-kind contribution must be reported by both campaigns. If one campaign
fund pays all of the expenses and is then reimbursed by the other campaign
fund, the first campaign fund would report on its campaign finance report
expenditures, either directly to vendors or reimbursements to its own
candidate, and would report on its Statement of Contributions receiving
reimbursements from the second campaign fund for use of the car for campaign
related travel. To the extent that a particular expense relates solely to the
second campaign, that expense may be paid or reimbursed from the second
campaign fund directly to a vendor or the campaign fund's own candidate.

Although it is permissible to use funds from one campaign fund to pay for
campaign related travel of another candidate, a campaign fund may pay for
expenses related to the performance of an officehoider's official duties only
with respect to the beneficiary of that fund. R.C. 3517.13(Q) prohibits an
officeholder from accepting anything of value from a campaign fund, other than
his or her own, except for certain expenses not relevant here. The same
division authorizes contributions from one campaign fund to another for
campaign related activities. Even if the second campaign fund were to
reimburse the first campaign fund for travel related to official duties, there
would still be a violation. It seems unlikely that each campaign fund would be
able to directly pay for its own share of expenses, because at least some
expenses, such as loan payments, would have to be paid initially by one

campaign fund.
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For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that:

1.

Campaign funds may be used to pay the expenses of purchasing or
leasing and operating a car, but only to the extent that the car is
used for the purposes set forth in Ohio Revised Code section
3517.13(0) or other purposes authorized by the Revised Code. As long
as the car is used exclusively for purposes authorized by the Revised
Code, the payment of car expenses may be by reimbursement to the
peneficiary of the campaign fund or by direct payments to vendors.
In lieu of reimbursement for actual expenses, or if the car is also
used for purposes not authorized by the Revised Code, a beneficiary
of a campaign fund may be reimbursed for authorized uses on a per
mile basis at a rate not to exceed that permitted by the Internal
Revenue Service at the time of the travel.

If an expense, previously paid or reimbursed from campaign funds, fis
later paid or reimbursed from another source, fincluding a
governmental entity, the amount previously paid or reimbursed must be
refunded to the campaign fund.

For purposes of reimpursing car expenses from campaign funds record
keeping should include the date of travel, point of origin,
destination, number of miles traveled, travel purpose and the
odometer readings at the beginning and end of a reimbursement

pericd.
Car expenses for campaign travel may be shared by two campaign

funds. However, car expenses for travel related ta the performance
of official duties may not be shared by two of fieceholders' campaign

funds.
Larizjgxfjames, Chaifman

Member Harry J. Lehman recused himself from consideration
of this opinion.



