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ABVISCRY OPINION NO. 87-6

Syllabus: A candidate or public officeholder may directly pay for the
purchase and operational costs of a car telephone from campaign
funds, so long as the phone is used exclusively for the purposes
set forth in Revised Code section 3517.13(0). [f the car
teltephone is used for such purposes and other purposes, then the
expenses may not be paid directly from campaign funds, but may be
reimbursed tc the state representative or other individual who
pays the expenses, in an amount not to exceed the costs related
to use of the phone for the -purposes iisted in R.C. 3517.13¢(Q).

T0: The Honorable Marc D. Guthrie, 67th District, House of Representatives:
You have requested an opinion on the following question:

May 4 state representative pay for the purchase and operational costs
of a car telephone from campaign funds?

Division (0 of R.C. 3517.13 provides that no berneficiary of a
campaign fund, i.e. the candidate or officeholder for whose benefit the fund
exists, shall convert or accept for personal or business use anything of
value from the campaign fund except as reimbursement for:

1. Legitimate and verifiable prior campaign expenses incurred by the
beneficiary;

2. Legitimate and verifiable, ordinary, and necessary prior expenses
incurred by the beneficiary in connection with duties as the
hotder of a public office, including, without limitation,
expenses through participation in nonpartisan or bipartisan
events where the participation of the holder of a public office
would normally be expected;

3. Legitimate and verifiable, ordinary, and necessary prior expenses
incurred by the beneficiary while: (A) engaged in activities in
support of or oppesition to a candidate other than the
beneficiary, political party, or ballot issue; (B) raising funds
for a political party, political action committee, campaign

committee, or other candidate; (C) participating in the
activities of a political party, political action committee, or
campaign commiftee; or (D) attending a political party

convention or other political meeting.

Division (RY(1) of R.C. 3517.13 provides that division (D) does not
prohibit a campaign committee from making direct advance or post payments to
vendors for goods and services for which reimbursement is permitted under
that division. Division (R){(2) provides that when any expense that may be
reimbursed under division (Q) is part of other expenses that may nct be paid
or reimbursed, the separation of the two types of expenses for the purpose
of allocating for payment or reimbursement those expenses that may be paid
or reimbursed may be by any reasonable accounting method.
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The effect of R.C. 3517.13(0) is that campaign funds may only be used for
the purposes specified in that division or as otherwise authorized in the
Revised Code. See Advisory Opinion 87-3. It is c¢lear that, pursuant to R.C.
3517.13(0), campaign funds may be used to pay for the purchase and operational
cost of a car telephone, so long as the telephcone is used for the purposes set
forth in that division. These include use of the telephone in campaign work,
in connection with the duties of a public officeholder, and in activities in
support of or opposition to other candidates, a political party, or ballot
fssue. As Tong as the car telephone is used exclusively for the purposes
specified in R.C. 3517.13(0> and is not used for any other purpose, then
payments from campaign funds may be either by reimbursement or direct payment
to a vendor.

However, if the car telephone is used for purposes other than those which
are set forth in R.C. 35i7.13(0), then payments from campaign funds may be
made only for those expenses that relate to a purpose set forth in R.C.
3517.13(0). Therefore, for example, if a monthly charge for operation of the
car telephone encompasses both permissible and non-permissible expenditures
under R.C. 3517.13(0), then payment for the permissible portion of the
expenditure may be made from campaign funds only by reimbursement to you or
the individual who paid the expense. This is because campaign funds may not
he used fto pay expenses not authorized by the Revised Code, even if the.
campaign fund was to be subsequently reimbursed. R.C. 3517.13(0) prohibits
loans or advances to a candidate or officeholder from campaign funds, even for
a temporary period. In calculating the proper amount of reimbursement, an
.axpense which relates to use of the phone for reimbursible and nonreimbursible
calls may be divided by a reasonable accounting method. R.C. 35117.13(R)(2).
Any expenses that are attributable solely to a reimbursible call, such as from
an itemized bill of calls made with the charge for each, may be figqured into
the reimbursible amount. If the phone is used for purpcses not set forth in
R.C. 3517.13¢(0), it will be necessary to keep a log of all calls. Further
information on proper recordkeeping is contained in Advisory Opinion 87-3.

For the reasons stated herein, it is the c¢pirion of the Ohic Elections
Commission that a candidate or public officehoider may directiy pay for the
purchase and operational costs of a car telephone from campaign funds, so long
as the phone is used exclusively for the purpcses set forth in Revised Code
section 3517.13¢(0). If the car telephone is used for such purposes and other
purposes, then the expenses may not be paid directiy, but may be reimbursed to
the state representative or other individual who pays the expenses, in an
amount not to exceed the costs related to use of the phone for the purposes
listed in R.C. 3517.13(0).
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Larry H.<Jame{,/Chairman

Member Harry J. Lehman recused himself form consideration of this opinion.
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